De Vlaamse overheid heeft onlangs de resultaten bekendgemaakt van het baanbrekende co-creatie onderzoekstraject ‘Kustvisie’. Dit werd georganiseerd in samenwerking met meer dan 90 belanghebbenden, waaronder beleidsmakers en ambtenaren van Knokke-Heist. Het doel van het initiatief was om innovatieve oplossingen te identificeren waarmee de Vlaamse kust de komende eeuw en daarna beschermd kan worden tegen overstromingen vanuit zee.
Om de resultaten te verspreiden en de burgers verder te informeren, organiseert de Vlaamse overheid samen met het consortium Hoogtij(d) infomomenten. De eerstvolgende informatiemarkt voor de zone Zeebrugge-Oostkust staat gepland voor donderdag 8 juni, van 16 tot 20 uur, in Ravelingen in Heist. Tijdens deze sessie zullen deskundigen aanwezigen informeren over de voorgestelde alternatieven, de onderzoeksmethoden en het Kustvisie-proces. Inschrijvingen kunnen digitaal gedaan worden via de officiële website van Kustvisie.
Daarnaast krijgt iedere burger de mogelijkheid om tot en met 2 juli 2023 de Kennisgeving, inclusief kennisgevingsnota, onderzoeksnota en de juridische en beleidsmatige context, in te zien en feedback te geven. Inwoners kunnen hun zorgen uiten over mogelijke milieueffecten die volgens hen verder moeten worden onderzocht, evenals suggesties doen voor alternatieve oplossingen.
Om mee te praten over Kustvisie, kunnen opmerkingen tot en met 2 juli 2023 worden ingediend. Dit kan via e-mail naar mer@vlaanderen.be, via het digitale inspraakformulier op omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota, of per post of in persoon aan het Team Omgevingseffecten/Milieueffectrapportage Departement Omgeving – Plan-MER Kustvisie (PLO297) – Koning Albert II-laan 20 bus 8 – 1000 Brussel.
Maar wat betekent dit initiatief voor de toekomst van de Vlaamse kust? En welke invloed zal het hebben op de lokale gemeenschappen en het milieu? Houd ons in de gaten voor meer updates…