dinsdag, mei 21, 2024
HomeHaven / ZeebruggeHet eerste rorocongres van Flows in Zeebrugge brengt verandering teweeg

Het eerste rorocongres van Flows in Zeebrugge brengt verandering teweeg

Een sector onder hoogspanning

Het congres, dat plaatsvond onder de noemer ‘sector onder hoogspanning’, trok meer dan 250 internationale professionals aan. De executive director van de Association of European Vehicle Logistics (ECG) gaf een gedetailleerd overzicht van de marktsituatie en benadrukte het belang van Zeebrugge als centraal punt in de rorosector. De grote opkomst werd geprezen, wat de betrokkenheid binnen de sector onderstreept.

Optimisme ondanks uitdagingen

De vooruitzichten binnen de logistiek voor voertuigen zijn positief, met een verwachte gestage groei. Toch werd er gewaarschuwd voor te hoge voorraden, aangezien dit de efficiëntie kan ondermijnen. Er werd benadrukt dat bedrijven voorzichtig moeten zijn met plannen gebaseerd op de huidige stockniveaus, omdat deze niet duurzaam zijn op lange termijn.

Innovatie en duurzaamheid

Tijdens het congres werden ook de toekomstplannen van Wallenius Wilhelmsen besproken. Ondanks de huidige capaciteitstekorten blijven ze investeren in nieuwe schepen zoals de Shaper-klasse, aangedreven door dual-fuelmethanol, en het rorocargozeilschip ‘Orcelle Wind’. Deze innovaties tonen de inzet voor duurzaamheid en CO2-neutraliteit tegen 2040. Samenwerking met diverse partijen is essentieel om groene corridors te creëren en duurzame logistieke flows te waarborgen.

Vooruitgang en samenwerking

Het evenement werd geprezen om de interessante onderwerpen zoals ruimtegebruik en samenwerking tussen verschillende spelers in de sector. Er werd opgeroepen om de belangrijkste conclusies om te zetten in concrete actiepunten. Een cruciale eerste stap is het definiëren van de betrokken partijen en het vaststellen van een tijdlijn voor besluitvorming.

De toekomst van de rorosector

De mix van deelnemende bedrijven werd als uniek ervaren en de afwezigheid van politici werd niet als een gemis gezien. Er is hoop dat er een volgende editie van dit event komt, zodat de voortgang van de besproken initiatieven geëvalueerd kan worden.

Ons gedacht…
Het eerste rorocongres van Flows heeft duidelijk een snaar geraakt in de sector. De oproep tot meer samenwerking en duurzaamheid kan niet genegeerd worden. Zeebrugge en Knokke-Heist staan aan de vooravond van belangrijke veranderingen die niet alleen de lokale economie zullen beïnvloeden, maar ook een duurzame toekomst kunnen waarborgen. We moedigen de inwoners aan om hun stem te laten horen en actief deel te nemen aan deze discussie. Wat denken jullie? Laat het ons weten in de reacties!