HomeZwinregioHet Europees COVID-certificaat voor wie op reis vertrekt

Het Europees COVID-certificaat voor wie op reis vertrekt

Wie deze zomer vanuit de Zwinregio op vakantie officieel wil bewijzen dat hij/zij COVID-safe is, kan een coronacertificaat aanvragen. Het zogenoemde EU Digital COVID Certificate moet reizen binnen de Europese Unie gemakkelijker maken. Het is sinds 16 juni opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app). Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je tijdens de kantooruren naar het nummer 078 78 78 50. Hou wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van 1 week. 

Wie kan zo’n coronacertificaat krijgen? 

Om een certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen: 

  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. 
  • Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur, of over een negatieve sneltest die niet ouder is dan 24 uur. Die geldigheid kan per land afwijken, dus best even nagaan voor je vertrekt op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu
  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit certificaat is voor de meeste landen 180 dagen geldig 

Eigenlijk gaat het dus om drie verschillende soorten certificaten. 

Welke gegevens staan er op dat certificaat? 

Op het certificaat staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke QR-code. Er worden om privacyredenen geen andere gezondheidsgegevens gedeeld. De bezochte landen mogen die gegevens niet bewaren. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).  

Hoeveel kost zo’n coronacertificaat? 

Het coronacertificaat is gratis. Al kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het afnemen van een PCR-test. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar, en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test maximaal twee keer terugbetaald tijdens de maanden juli, augustus en september (met een maximum van 55 euro per test). 

Vanaf wanneer en waar kan ik het coronacertificaat gebruiken? 

Vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie het coronacertificaat gebruiken. Bij ons is het certificaat nu al beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat alle landen het daarom nu al kunnen lezen of zullen aanvaarden. Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu kan je nakijken welke regels er gelden voor de bestemming die jij gekozen hebt. 

Wat als je buiten Europa wil reizen? 

Het Europese coronacertificaat geldt enkel binnen de Europese Unie. Daarbuiten kan je het dus niet gebruiken. De kans is groot dat er op je gekozen bestemming buiten Europa wel voorwaarden en regels gelden voor reizigers. Die kan je raadplegen op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken

Wat bij terugkeer na de vakantie? 

Voor 1 juli: 

Momenteel wordt reizen nog afgeraden, dus wie voor 1 juli op vakantie vertrekt (en langer dan 48 uur in het buitenland verbleef), moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België. 

Als je daarna een sms krijgt, moet je je laten testen en in quarantaine gaan. Krijg je geen sms dan is dat niet nodig. Concreet is 10 dagen quarantaine en een test op dag 1 en 7 nodig als je uit een rode zone terugkeert (en soms ook voor andere zones, afhankelijk van het risico dat je gelopen hebt). 

Vanaf 1 juli: 

Ook na 1 juli blijft het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) verplicht. Je moet dat invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomstin België. 

Wie terugkeert uit een groene of oranje zone moet niet in quarantaine en zich niet laten testen. Hou er wel rekening mee dat zones tijdens je vakantie kunnen veranderen van kleurencode. 

Wie terugkeert uit een rode zone moet niet in quarantaine als je een coronacertificaat kunt voorleggen. Let wel: ben je niet minstens twee weken volledig gevaccineerd of kun je geen herstelcertificaat voorleggen, dan moet je wel een nieuwe negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud hebben. 

Daarnaast zijn er nog zogenoemde zones met heel hoog risico, (“variants of concern”). Dat gaat om zones met een heel hoog risico, bijvoorbeeld een grote uitbraak van een nieuwe variant. Wie uit zo’n zone terugkeer moet verplicht 10 dagen in quarantaine met een test op dag 1 en 7. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. 

Voor meer info:  

www.laatjevaccineren.be 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers