woensdag, mei 29, 2024
HomeKnokke-HeistHet is tijd voor een heroverweging van grootschalige toeristische projecten

Het is tijd voor een heroverweging van grootschalige toeristische projecten

De impact van toerisme

Met meer dan 14 miljoen toeristen vorig jaar, staat Tenerife onder enorme druk. De Canarische eilanden kampen met overtoerisme, wat leidt tot slogans tegen de toeristenindustrie. Ondanks dat een derde van de bevolking van deze sector afhankelijk is, komt de vraag naar voren of de economische voordelen opwegen tegen de ecologische en sociale kosten. Projecten zoals Cuna del Alma worden gezien als symbolen van ongebreidelde ontwikkeling, waarbij lokale gemeenschappen weinig baat vinden en het eiland verder volgebouwd wordt.

Een herhalend patroon?

Dezelfde families die betrokken zijn bij Cuna del Alma hebben eerder ook luxe-appartementencomplexen op Tenerife ontwikkeld. Hoewel deze projecten commercieel succesvol waren, lijken ze een patroon te volgen van grote bouwprojecten die de lokale natuurlijke en sociale omgeving onder druk zetten. Met de geplande voltooiing van de eerste fase in 2025, is het cruciaal dat deze ontwikkelingen niet alleen de belangen van investeerders dienen, maar ook rekening houden met de behoeften en wensen van de lokale inwoners en de ecologische draagkracht van het eiland.

Ons gedacht…

Hoewel de economische impuls van grote toeristische projecten verleidelijk kan zijn, is het essentieel dat dergelijke ontwikkelingen met voorzichtigheid worden benaderd. Het project Cuna del Alma laat zien dat, zonder substantiële lokale steun en een duidelijke meerwaarde voor de lokale bevolking, dergelijke initiatieven meer schade kunnen aanrichten dan goed doen. Het is tijd dat de stem van de lokale inwoners niet alleen gehoord, maar ook gehonoreerd wordt. Wat denkt u? Moeten we doorgaan met deze ambitieuze projecten ten koste van onze natuurlijke habitats en sociale structuur? Uw mening telt, deel uw gedachten hieronder.

1 REACTIE

  1. Moesten de lokale mensen er opvooruit gaan , tot daar aan toe, maar het spijtige is dat alleen die rijke “invessteerders” er op vooruit gaan, en zo werkt het spijtig genoeg in heel de wereld, en dan zwijgen we nog over de schoonheid van het land, dat zo totaal om zeep gaat.