18.3 C
Knokke-Heist

Het mooiste van Portugal  met Jean-Pierre en Mieke Demarsin

Op vrijdag 10 februari 2023 om 20 uur zijn topfotografen Jean-Pierre en Mieke Demarsin-Opsommer te gast bij Cultuursmakers Knokke-Heist (in samenwerking met Volksontwikkeling en Davidsfonds Knokke) in het Cultuurcentrum Scharpoord. Ze projecteren in de schouwburg hun nieuwste kleurrijke reisreportage ‘Portugal’.  

Portugal, van noord tot zuid. Noord-Portugal, Beiras, Vale do Tejo, Alentejo en zeker Algarve zijn populaire vakantiebestemmingen. Een kustlijn van bijna 1000 km biedt tal van mogelijkheden aan zonnekloppers en liefhebbers van allerhande watersporten. Maar er is meer natuurschoon dan de kust met witte stranden en prachtige klippen. Peneda-Gerês is een Nationaal Park in het bergachtige noordwesten van Portugal. Daarnaast zijn er tal van natuurparken, natuurreservaten en natuurmonumenten met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. De wijngaardterrassen van de Alto Douro, UNESCO Werelderfgoed, leveren de vermaarde portwijn. Een aantal andere Portugese wijnen genieten eveneens internationale erkenning. Naast de teelt van druiven en olijven is Portugal ook bekend voor de productie van kurk, grondstof voor een groot aantal toepassingen.  

Voor wie de cultuur en de tradities van Portugal wil ontdekken, is er een ruime keuze aan culturele bezienswaardigheden en activiteiten. De geschiedenis van Portugal begint in de vroege prehistorie. Getuigen hiervan zijn de vele prachtige megalitische monumenten. Uit de Romeinse periode kan men resten van steden en andere bouwwerken bezoeken. Belangrijke cultuurparels zijn opgenomen in de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.   

Je verkent de historische centra van Lisboa, Porto, Guimarães en Évora, de universiteit van Coimbra, de versterkte grensstad Elvas, de kloosters en paleizen van Sintra, Batalha, Tomar, Alcobaça en uiteraard ook Belém. Daar willen de talrijke bezoekers van de “Torre de Belém” ook de vermaarde “Pastéis de Belém” proeven. Jean-Pierre en Mieke mochten het fabricatieproces filmen, maar het recept bleef uiteraard geheim. De Portugese keuken is zeer gevarieerd. Elke regio heeft er zijn traditioneel gerecht! Bacalhau, gedroogde kabeljauw, staat op elke menukaart. Daarnaast zijn er de gegrilde sardines en de talrijke stoofpotjes met vlees van varken, lam, kip of rund.  

Het echtpaar Demarsin-Opsommer heeft ook veel aandacht voor het leven van elke dag en voor de bijzondere momenten, zoals de religieuze en profane feesten.  

Toegang: 9 €   
Leden van Cultuursmakers en Davidsfonds alsook studenten en mensen met een Uit-pas betalen slechts 7 €.  
Volledig gratis voor de bijna 500 abonnees van Volksontwikkeling Knokke-Heist op vertoon van hun gezinskaart (nog steeds verkrijgbaar aan 35 euro aan de ingang. Vraag ernaar!)  
Geen reservaties.  

Info:   
Dominiek Segaert – voorzitter Cultuursmakers & Volksontwikkeling Knokke-Heist -  dominiek.segaert@skynet.be – 0479 691865 – www.cultuursmakers.be/knokke-heist  

Annie Poissonnier – voorzitster Davidsfonds Knokke – annie.poissonnier@gmail.com – 0474 291968 – www.davidsfondsknokke.be  

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen