donderdag, februari 22, 2024
HomeKnokke-HeistHet Nieuwe Surfpark in Knokke-Heist: Enkel voor de show?

Het Nieuwe Surfpark in Knokke-Heist: Enkel voor de show?

Exclusiviteit boven Publieke Toegankelijkheid

Het langverwachte surfpark in Knokke-Heist, dat volgende maand zijn deuren zou openen, brengt een onverwachte wending. Oorspronkelijk gepland als een recreatieve trekpleister voor professionele en amateur surfers, heeft het machinebouwbedrijf AllWaves aangekondigd dat het park uitsluitend voor zakelijke doeleinden zal worden gebruikt.

Marie-Laure Clement, commercieel verantwoordelijke bij AllWaves, benadrukt in diverse media dat het park een prototype is voor toekomstige surfparken wereldwijd en niet commercieel zal worden uitgebaat. Dit besluit is opmerkelijk, aangezien eerdere berichten suggereerden dat na een testfase met professionele surfers, het park open zou gaan voor het grote publiek.

Zakelijke Focus op een Industrieterrein

Het surfpark, gelegen in onze deelgemeente Westkapelle, bevindt zich op een industrieterrein. Dit is een belangrijke factor in de beslissing om recreatieve surfers uit te sluiten. Clement verduidelijkt dat surfen beperkt blijft tot uitnodigingen voor zakelijke doeleinden. De mogelijkheid dat recreatieve surfers toegang zouden krijgen tot het park, blijkt nu een misinterpretatie.

Wereldwijde Showroom voor AllWaves

Clement onthult dat het surfpark zal dienen als een wereldwijde showroom voor AllWaves. Het bedrijf heeft al interesse getrokken van zakenmensen over de hele wereld. Dit unieke surfparkconcept biedt AllWaves de kans om soortgelijke projecten wereldwijd te implementeren, mits voldoende ruimte en budget.

Nog geen reactie vanuit het gemeentebestuur

Het besluit van AllWaves om het surfpark niet open te stellen voor het publiek heeft geleid tot ongenoegen bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Wat de juiste afspraken waren blijkt alvast niet bij iedereen even duidelijk.

Maar volgens schepen Antoine Geerinckx is het altijd de bedoeling geweest om als de testopstelling succesvol zou zijn, nadien op grotere schaal een wavepool te bouwen in onze gemeente voor het grote publiek. Dit is het bericht bij de start van de bouw.

Conclusie: Een Gemiste Kans voor Surfliefhebbers

Het besluit van AllWaves om het eerste surfpark in België exclusief te houden voor zakelijke doeleinden is een teleurstelling voor vele surfliefhebbers. Hoewel het surfpark een baanbrekende ontwikkeling is in de surfindustrie, blijft de toegankelijkheid ervan beperkt tot een selecte groep, waardoor het grote publiek buitenspel staat... of moet wachten op de bouw van een nieuwe publieke Wavepool.