15 C
Knokke-Heist

Het Oog van de Wet: Technologie en Opsporing in Knokke-Heist

Knokke-Heist zet vol in op beveiligingstechnologie, met een investering van ruim een half miljoen euro in nieuwe camerabewakingssites de komende jaren. Als reactie op succesvolle politieonderzoeken, aangedreven door cameratechnologie, worden in 2023 zo’n twintig nieuwe camera-installaties gepland. De lokale politie zal dan over 82 sites met 172 beveiligingscamera’s beschikken, versterkt door 10 sites uitgerust met 22 ANPR-camera’s, die nummerplaten kunnen registreren.

In 2022 werden 423 incidenten live geregistreerd door camera’s, waardoor de politie direct kon ingrijpen. Dit heeft niet alleen bijgedragen aan het voorkomen van verdere criminaliteit, maar het heeft ook het opsporingsproces versneld. Bovendien kan opgenomen camerabeeldmateriaal retrospectief worden gebruikt om incidenten te reconstrueren en verdachten te identificeren.

Enkele recente succesverhalen zijn te danken aan deze camera’s. Zo werd de diefstal van een hoogtewerker, ter waarde van 25.000 euro, binnen vijf dagen opgelost door het gebruik van camerabeelden. De beelden leidden tot bekentenissen van de dader en de hoogtewerker werd teruggegeven aan de eigenaar. Daarnaast werd een georganiseerde inbrekersbende, actief in villawijken van Knokke-Heist, snel opgerold door intensief cameratoezicht.

Ook bij georganiseerde winkeldiefstallen en verkeersongevallen met vluchtmisdrijf bleken de camera’s hun waarde te hebben bewezen. In oktober vorig jaar konden meerdere winkeldieven worden betrapt bij het binnenrijden van Knokke dankzij de camera’s. Na huiszoekingen bij de verdachten, werden 40 winkeldiefstallen gelinkt en kon de gestolen buit worden gerecupereerd.

Deze ontwikkeling benadrukt hoe technologie het landschap van criminaliteitsbestrijding verandert. Terwijl Knokke-Heist zich verder bewapent met deze cameratechnologie, blijft de vraag: welke impact zullen deze beveiligingsmaatregelen hebben op de privacy van de lokale bevolking?

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen