vrijdag, april 19, 2024
HomeHaven / ZeebruggeHet personeel van Jan De Nul Groep in de Zwinregio betrokken bij...

Het personeel van Jan De Nul Groep in de Zwinregio betrokken bij baanbrekend Hornsea 3 windmolenpark

In de Zwinregio, waar vele medewerkers van de Jan De Nul Group wonen, is er opwinding over het recente nieuws dat hun werkgever een cruciale rol zal spelen in de ontwikkeling van het Hornsea 3 offshore windmolenpark in het Verenigd Koninkrijk. Dit project, dat een samenwerking is met Ørsted, behelst de verantwoordelijkheid voor de voorbereiding van de zeebodem, het transport, de installatie en de bescherming van 350 km lange DC-exportkabels. Deze kabels zijn de levenslijn die het windmolenpark verbindt met het Britse elektriciteitsnet.

Wereldrecord: Hornsea 3 Windpark

Het Hornsea 3 windmolenpark, gelegen 160 km van de kust van Yorkshire, is bestemd om het grootste individuele offshore windpark wereldwijd te worden. Met een indrukwekkende capaciteit van 2,9 GW zal dit project niet alleen een mijlpaal zijn voor de offshore windenergie, maar het brengt ook de totale capaciteit van de Hornsea offshore windzone op 5,4 GW, de grootste wereldwijd.

Cruciale Rol voor de Zwinregio

De twee DC-exportkabels, met een totale lengte van 350 km, zijn essentieel voor het verbinden van het windmolenpark met het nationale elektriciteitsnet. Dit project zal een aanzienlijke hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit leveren, voldoende om 3,3 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien. Voor de lokale medewerkers van Jan De Nul Group in de Zwinregio is dit een bron van trots en een bewijs van hun bijdrage aan wereldwijde duurzame ontwikkeling.

Expertise en Innovatie aan het Werk

Wouter Vermeersch, manager offshore kabels bij Jan De Nul Group, benadrukt de betekenis van deze samenwerking met Ørsted: “Door 2,9 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit aan te sluiten op het Britse elektriciteitsnet, dragen we bij aan ’s werelds grootste individuele offshore windpark. Onze eerdere projecten met Ørsted, zoals de monopile installaties voor Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3, onderstrepen onze gezamenlijke inzet voor de energietransitie.”

Een Vloot Klaar voor de Uitdaging

Jan De Nul Group zet haar uitgebreide en diverse offshore vloot in om dit ambitieuze project te realiseren. Voor de installatie en bescherming van de DC-exportkabels worden gespecialiseerde schepen ingezet. De Isaac Newton en Connector, twee kabellegschepen, zullen de kabels vervoeren en installeren. Om de kabels te beschermen, worden geavanceerde begravingstechnieken en -oplossingen gebruikt, waaronder het rots-installatieschip Simon Stevin, dat tot 150.000 ton rots zal installeren. De werkzaamheden starten in 2025 en zullen naar verwachting begin 2027 voltooid zijn.

Dit project is niet alleen een technische prestatie maar ook een bron van trots en inspiratie voor de medewerkers van Jan De Nul Group in de Zwinregio, die direct bijdragen aan de realisatie van dit wereldrecord brekende windmolenpark.