11.6 C
Knokke-Heist

Het stof is nog niet gaan liggen in het Kneistse onderwijsdossier

De gemeenteraad van Knokke-Heist stemde op 27 april voor de controversiële verkoop van gemeentelijke basisscholen De Pluim en Het Anker aan het GO!, wat leidde tot verontwaardiging bij ouders, leerkrachten en lokale politici. Met de lokale verkiezingen in het verschiet, lijkt dit besluit een politieke aardverschuiving te veroorzaken. Het stof is dus nog niet gaan liggen.

In een spannende stemming besloot de gemeenteraad van Knokke-Heist met een krappe meerderheid van 16 stemmen voor en 13 tegen om de geliefde basisscholen De Pluim en Het Anker te verkopen aan het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Deze beslissing kwam als een klap in het gezicht voor de betrokken ouders, grootouders en familieleden van meer dan 500 kinderen, evenals het personeel en de ouderraden van beide scholen. We zijn nu een week later en het kartel Groen/Vooruit komt met een persbericht.

Het politieke kartel Groen en Vooruit in Knokke-Heist heeft naar eigen zeggen met verbijstering gereageerd op deze beslissing. Ze benadrukken dat de verkoop het einde betekent van meer dan 150 jaar degelijk gemeentelijk onderwijs in de gemeente. Het kartel hekelt het beleid van Gemeentebelangen en GBL, dat de belangen van vastgoedprojectontwikkelaars lijkt te dienen ten koste van het onderwijs, staat in het persbericht.

Het besluit heeft reeds verstrekkende gevolgen voor de lokale politiek. Oud-schepen Philippe Vlietinck nam ontslag uit de Gemeentebelangen en CD&V, en andere CD&V-leden overwegen dit ook. CD&V-afdelingsvoorzitter Ignace Devreese, partner van gemeenteraadslid Laura Vanneste die tegen de fusie stemde, nam ontslag als CD&V-voorzitter. Hij gaf aan teleurgesteld te zijn over de verdeeldheid binnen de partij.

De beslissing heeft ook impact op sociale media. Schepen Nick Wenmaekers en raadslid Olivier Bodyn kregen veel kritiek omdat ze als mandataris niet aanwezig waren tijdens de stemming. Het debat over het fusiedossier blijft de gemoederen bezighouden.

Inwoners van Knokke-Heist zijn verdeeld over de beslissing. Uit een bevraging op Facebook Knokke-Heist blijkt dat 94% van de deelnemers verwacht dat de beslissing gevolgen zal hebben voor de verkiezingsuitslag. Annelies, een bezorgde ouder, zei: “Het is een schande dat ze onze scholen zomaar verkopen. We zijn hier echt niet blij mee.” Daarentegen meent Pieter, een andere inwoner, dat de verkoop een kans kan bieden voor verbetering: “Misschien is het juist goed voor de scholen om onder het GO! te vallen, zodat ze meer middelen krijgen.”

Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht, blijft het onduidelijk hoe burgemeester Piet De Groote de brokken binnen de Gemeentebelangen zal lijmen. Terwijl de lokale politieke partijen zich opmaken voor een nieuwe fase na het vertrek van enkele prominente leden, speculeren inwoners en politieke analisten over de gevolgen van deze beslissing voor de toekomst van het onderwijs en de politieke verhoudingen in Knokke-Heist.

Het is nu afwachten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen en welke impact de verkoop van de scholen uiteindelijk zal hebben op de kwaliteit van het onderwijs en het politieke landschap in de gemeente. De betrokken schoolraden zouden naar eigen zeggen ook nog juridische plannen hebben en de procedurefouten aan het oplijsten zijn.Toch is het belangrijk om de rust te laten terugkeren in dit dossier.

In de aanloop naar de verkiezingen zullen de partijen hun standpunten duidelijk moeten maken en zich moeten voorbereiden op een verhitte verkiezingsstrijd. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit belangrijke nieuwsitem in onze krant.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen