HomeKnokke-HeistHonden aan de leiband  in natuurgebieden van KH

Honden aan de leiband  in natuurgebieden van KH

Het is lente en de natuur komt volop tot leven. Het is dan ook heel belangrijk dat in natuurgebieden honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Het Zwin en de Zwinduinen- en polders zijn momenteel één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je op in de weiden broedende vogels zoals kievit, patrijs, veldleeuwerik en in de lage struiken nachtegaal, braamsluiper en nog zoveel andere kleine zangers. Elke loslopende hond is een ramp voor die vogels. Ook de eerste eekhoornjongen durven nu het nest verlaten en hebben absoluut geen kans tegen een hond.  

Ook de geiten, schapen, hooglandrunderen en Konikpaarden hebben nu allemaal jongen. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er bovendien verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond.  Soms is de schade die een loslopende hond aanricht niet zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het ouderdier het jonge dier achterlaat, waardoor het verhongert en sterft.   

Het voorbije jaar hebben heel wat mensen de natuur in eigen streek ontdekt. Dat is een goede zaak. Maar het stijgend aantal bezoekers heeft ook de druk op onze natuur sterk verhoogd. De natuur is kwetsbaar, zeker in de lente. Daarom is het van belang dat iedereen de afspraken in onze parken, bossen en natuurgebieden opvolgt.   

Blijf op de paden, zo zorgen we voor enige rust voor alle planten en dieren in die natuur. Creëer als fietser of wandelaar geen extra sluippaadjes. Neem afval terug mee naar huis en maak geen overbodig lawaai. En wees hoffelijk voor elkaar: de natuur is er voor iedereen.  

1 REACTIE

  1. Fractie Groen, die op de Gemeenteraad van 27 mei dit voorstel naar voor bracht, is blij dat het gemeentebestuur hier oor naar had. Waarvoor dank! Luc Lierman, gemeenteraadslid voor fractie Groen

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers