Home Knokke-Heist Hoornaar alarm in Knokke-Heist

Hoornaar alarm in Knokke-Heist

Recent is de Aziatische hoornaar op 4 verschillende locaties gespot in Knokke-Heist. Dit is verontrustend. In het najaar worden immers de koninginnen geboren en dit kan leiden tot een exponentiële groei van de populatie. Op zich vormt deze superwesp geen grote bedreiging voor de mens maar wel voor onze honingbijen. De hoornaar jaagt in groep op bijenkasten en peuzelt de populatie op. Daarnaast belaagt de Aziatische hoornaar ook andere inheemse insecten (solitaire bijen, wespen, vliegen,…) waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan. De dienst Natuur & Milieu roept daarom de hulp in van de bevolking om mee te helpen zoeken naar de Aziatische hoornaar. Op basis van deze meldingen kan dit tot een nestplaats leiden die dan door een gespecialiseerd team van de brandweer kan verwijderd worden. Alle interessante info (locatie, vliegrichting, gedrag van het insect…) kun je melden via bijen@knokke-heist.be

Er zijn vele verschillende soorten wespen. Een van de soorten wespen die we in Nederland kunnen treffen is de Europese hoornaar. Maar wat is het verschil tussen een hoornaar en een wesp? Deze grote wesp is niet altijd makkelijk te onderscheiden van de reguliere limonadewesp. Zeker niet nu ook de Aziatische hoornaar, door sommigen ook wel eens de Aziatische monsterwesp genoemd, zich af en toe laat zien in Nederland.

Wat is een hoornaar

Een wesp kan al lastig te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld een bij of hommel. Een hoornaar is net als een de wesp een vliesvleugelige. Het is de grootste inheemse, sociale wespensoort in Nederland. De reuzenwespen hebben vooral na de zomer van 2017 te kampen met een zeer negatief imago. Toen werden wandelaars aangevallen, wat veel losmaakte in de media.

De enige reden voor wespen (en dus ook voor hoornaars) om aan te vallen is dreiging rondom het wespennest. Het wespennest (onbewust) te dicht naderen kan er voor zorgen dat werksters luid brommend aan komen vliegen of zullen steken ter verdediging.

Sinds enige tijd komt ook de Aziatische hoornaar regelmatig in het nieuws. Deze hoornaar is een inheemse soort die een bedreiging vormt voor het Nederlandse ecosysteem omdat de Aziatische hoornaar honingbijen eet. Het verschil tussen een wesp, de Europese hoornaar en de Aziatische hoornaar beschrijven we in dit blog.

Het uiterlijk van de Europese hoornaar

Verschil tussen een hoornaar en een wesp
De Europese hoornaar

Zowel de Europese hoornaar als de wesp hebben een overwegend gele kleur, met zwarte dwarstekening op het achterlijf. Er zit echter een groot verschil tussen de kop, het borststuk en het eerste deel van het achterlijf van beide hinderlijke insecten.  Voor de Europese hoornaar geldt dat de kop en het borststuk veel meer roodbruin tot donkerbruin zijn. Ook de poten van de Europese hoornaar zijn roodbruin. Bij de limonadewesp is de tekening op het lichaam alleen geel met zwart.

Daarnaast is er ook verschil in grootte tussen de Europese hoornaar en de wesp. De werksters van een wesp zijn tussen de 10 en 15 mm groot, een gemiddeld mannetje (dar) meet 15 mm. Een Europese hoornaar is groter dan een wesp. Zo zijn de werksters 17 tot 24 mm lang, darren 21 tot 28 mm en een hoornaarkoningin kan zelfs 35 tot 40 mm groot worden. Een wespenkoningin is hooguit 20 mm groot, dus dat is een behoorlijk verschil.

Verschil tussen leefwijze Europese hoornaar en wesp

De Europese hoornaar leeft in een nest bestaande uit ongeveer 700 werkers. Voor een regulier wespennest zijn dit er veel meer, tot wel 25.000 exemplaren. Beide soorten hebben een nest gemaakt afgeknaagd zacht hout en andere vezels, wat vervolgens met speeksel wordt vermengd dot een grijzig papierachtig materiaal.

De vorm van het nest is echter verschillend.  Het nest van de limonadewesp heeft een ballonvormig omhulsel. Het nest van Europese hoornaars heeft een schelpachtige vorm. Ook de plaats van het nest kan verschillen; de Europese hoornaar bouwt het nest graag nabij bomen of struiken op een niet-vochtige plaats en altijd bovengronds. Een wespennest is vaak in gebouwen zoals schuren en andere bijgebouwen te vinden, maar bijvoorbeeld ook in de spouwmuur van het huis of onder dakranden.

Verschil tussen een hoornaar en een wesp
Limonadewesp

De limonadewesp doet haar naam eer aan; in de zomer gaan ze graag op zoek naar suikerhoudend voedsel en komen dan ook uit bij menselijk voedsel zoals ijsjes, fruit, frisdranken etc. Hoornaars voeden zich vooral met kleinere insecten en plantensappen. Vandaar dat het hinderen van mensen veel minder interessant is voor de hoornaar en deze ook minder tot last zal zijn. De Aziatische hoornaar eet echter honingbijen die een belangrijk onderdeel vormen voor ons ecosysteem. De Aziatische hoornaar is daarom een ongewenste soort.

Verschil tussen de Europese hoornaar en Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is grotendeels zwart van kleur in tegenstelling tot de Europese hoornaar die gele en roodbruine kleuren op zijn lichaam heeft. De Aziatische hoornaar heeft daarnaast zwarte poten met gele uiteinden en de Europese hoornaar heeft rode poten. In onderstaande afbeeldingen kun je het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar goed herkennen.

Aziatische hoornaar
Verschil tussen een hoornaar en een wesp
Europese hoornaar

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de zwinregio

Deze ochtend is het tijdelijk droog, maar nog voor de middag krijgen we opnieuw perioden met regen. De meeste neerslag valt 's avonds. Het...

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Recente reactie van onze lezers