Het Zegemeer in Knokke-Heist was even het decor voor grootse plannen. De drijvende droom van ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys voor hun prestigieuze Hotel La Réserve zou volgens hen een nieuwe, luxe ervaring bieden voor hun gasten. Eerder dit jaar hadden ze zelfs groen licht gekregen van het gemeentebestuur. Volgens het Agentschap Natuur en Bos zou het geplande terras geen significante negatieve invloed hebben op het ecosysteem van het meer.
Echter, het provinciale orgaan, de Deputatie van West-Vlaanderen, dacht daar anders over. Met een ferme streep door de rekening werd de vergunning vernietigd, een besluit dat kritiek en controverse uitlokte. De N-VA sprak zelfs van “weer een voorbeeld van onzorgvuldig bestuur.”
Waar de kink precies in de kabel zat? Het gegeven dat er geen openbaar onderzoek plaatsvond, ondanks afwijkingen van het vastgestelde ruimtelijke uitvoeringsplan. Buurtbewoners, inclusief sommigen van La Réserve’s eigen appartementen, waren niet te spreken over de plannen en maakten hun ongenoegen duidelijk bij de Deputatie.
Een onderliggende kritiek richt zich op de bewering dat het ponton zou fungeren als een verbindingsroute tussen La Réserve en Scharpoord. In werkelijkheid was het geplande ponton puur voor hotelgasten, stopte halverwege het Zegemeer, en had niets te maken met de oorspronkelijke brugconstructieplannen. Deze “verbindingsroute” leek meer op een exclusief uitje voor de hotelgasten.
Daarmee lijkt het volgens de N-VA Knokke-Heist alsof particuliere belangen weer boven het algemene welzijn van de inwoners van Knokke-Heist worden gesteld. Dankzij de vastberadenheid van de buurtbewoners van het Zegemeer, gewapend met advocaten en flyers, is de droom van een drijvend terras voorlopig van de baan.
Het is nog maar de vraag of Coucke en Versluys bij de pakken blijven zitten. Ze kunnen immers nog beroep aantekenen of met een nieuwe aanvraag op de proppen komen. Al was er in het verleden ook enkel sprake van een “virtuele as” tussen het Casino en CC Scharpoord. De bedenkers hiervan wijlen Burgemeester Leopold Lippens en Maxim Willems. Het was hun droom om dergelijke as te realiseren, zei het virtueel. Door de events die op deze as zouden doorgaan. “Het is ook opvallend hoe – aangespoelde inwoners – telkens gaan dwarsliggen bij nieuwe projecten in Knokke-Heist”, klinkt het bij KMO.partners.
De strijd tussen private luxe en publiek belang blijft een heet hangijzer in Knokke-Heist. Wat denkt u als inwoner hierover? Is er ruimte voor compromis of moeten we vasthouden aan het oorspronkelijke plan? Laat ons weten wat u denkt. En vergeet niet, u kunt zich gratis abonneren op onze digitale krant via de knop “mijn krant”.