18.4 C
Knokke-Heist

Huismuspopulatie gaat achteruit in Knokke-Heist

In Vlaanderen nemen huismussen al jarenlang de eerste plaats in tijdens het vogeltelweekend georganiseerd door Natuurpunt. Maar ondanks hun populariteit gaat het niet goed met deze geliefde zangvogel. De huismussenkolonies worden kleiner en hebben het moeilijk om te overleven. Dit komt door een afname van nestplekken en voedsel in onze steden en gemeenten, veroorzaakt door de isolatie van gebouwen en een afname van groen en water. Als kwetsbare soort staat de huismus zelfs op de Rode Lijst van broedvogels in Vlaanderen.

Tijd om in actie te komen

Vogelbescherming Vlaanderen roept op om tijdens het weekend van 25 en 26 maart 2023 massaal deel te nemen aan het vogeltelweekend en specifiek huismussen te tellen. Door slechts 10 minuten buiten te staan en het aantal tjilpende huismusmannetjes te tellen, kan je bijdragen aan het in kaart brengen van de populatie. De resultaten van 20 jaar huismussen tellen zullen bovendien bekend worden gemaakt. En voor wie nog niet weet hoe of waarom je huismussen moet tellen, organiseert de vereniging een online spoedcursus op maandag 20 maart.

Gemeentelijke steun voor huismussen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft een subsidiereglement opgesteld dat voorziet in subsidies voor nestgelegenheden voor huismussen. Voorwaarden en aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de gemeentelijke website.

Wordt de huismus de nieuwe dodo?

Vogelliefhebbers en natuurbeschermers maken zich zorgen over de toekomst van de huismus in Vlaanderen. Zullen we deze charmante zangvogel verliezen als we niet snel actie ondernemen? Doe mee aan het vogeltelweekend en tel huismussen. En als je in Knokke-Heist woont, kan je zelfs steun krijgen van de gemeente om deze bedreigde diersoort te helpen beschermen.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen