HomeSportHydrofoil surfen en Wingsurfen, de nieuwste zomertrends

Hydrofoil surfen en Wingsurfen, de nieuwste zomertrends

De foil, ofwel hydrofoil, revolutioneert wereldwijd de watersport en dus ook aan de Belgische kust. In elke surfsport ziet men deze gestroomlijnde vleugels opduiken. De surfers zweven over het water, net als op een vliegend tapijt. Dit vooral tijdens winderige dagen met zeil of kite en surfplank, maar ook tijdens windloze dagen bij vlakke zee, met behulp van een motorboot, E-foil of kabelbaan.

De hydrofoil is geen nieuwe uitvinding. In Hawaii werd er reeds begin de jaren 2000 over het water gevlogen door ‘s werelds beste surfers. Sinds enkele jaren kent de sport een nieuwe wind, waarbij de vleugels met een geoptimaliseerd design veel toegankelijker zijn geworden. Deze zomer kan iedereen leren ‘foilen’. Het is een veilige en unieke ervaring, mits de juiste begeleiding.

Foil Academy

Op Surfers Paradise te Knokke-Heist kan je vanaf nu terecht bij de Foil Academy. De surfschool heeft geïnvesteerd in het nieuwste materiaal om de hydrofoil op elk mogelijke manier aan te bieden. De lessen zijn aangepast naargelang de achtergrond van de student en er wordt gezorgd voor een leercurve op maat. Er is geen voor-ervaring vereist. De eerste les is eenvoudig door middel van een motorboot of elektrische E-Foil. Ook op Lakeside Paradise op het Duinenwatermeer, wordt gebruik gemaakt van de kleine kabelbaan om op de juiste en veilige manier de eerste vlucht op een hydrofoil te maken. Dit ook voor de jongsten onder ons!

Dit alles gebeurt onder leiding van de lokale surfer Tom Soupart. Sinds de opkomst van de hydrofoil heeft hij zich verdiept in elke discipline, met het golfsurf-foilen als zijn favoriete sport. “Het is een buitengewoon leuke ervaring”, zegt Tom. “Die eerste rit, waarbij je geluidloos en boven over het water vliegt, die vergeet je nooit meer. Je surft sneller, efficiënter, en je kan bij minder wind en kleinere golven nog steeds het water op. Hierdoor surf je veel, veel meer! Daarbij sta je aan de voorgrond van een nieuwe sport. Je maakt spontaan nieuwe vrienden die hetzelfde enthousiasme met je delen. Plots zijn ook de surfcondities minder van belang. Je focust meer op je eigen techniek en hoe je jezelf kan verbeteren, en dat is fijn. Geen excuses meer dat die matige wind of golfslag net niet voldoende was.

Het golfsurfen op een hydrofoil is voor mij het meest uitdagend. Eens je dit onder knie hebt, is het gevoel zeer magisch en vrij. Je wandelt als het ware over de golven en kiest zelf waar je een sprong of ‘trick’ wil uitvoeren, een beetje zoals op een skatepark.”

Wingsurfen maakt een steile opmars.

Samen met de hydrofoil, kent ook een nieuwe windsport een grote opmars. Naast windsurf-foilen en kitesurf-foilen, kan men nu ook Wingsurfen. De ‘Wing’ slaat op het surfzeil dat boven het hoofd wordt vastgehouden. Zodra deze in de wind wordt gebracht, gaat de surfplank omhoog op de hydrofoil en vliegt men over het water. Het is vergelijkbaar met windsurfen, maar het geeft een veel vrijer gevoel, doordat er zonder mast en harnas gesurft wordt. Daarbij zorgt de hydrofoil voor meer snelheid en vrijheid op het water. Er wordt veel scherper aan de wind gevaren, en de combinatie van golven en sprongen zijn uniek. Wanneer er deining staat, laat de hydrofoil het toe om ettelijke meters gewoon zonder windkracht vooruit te gaan. Om dit aan te leren start men eerst op een Stand Up Paddle of windsurfboard met veel volume. Men kan ook leren op het strand op een ‘speedsail’. Dit is net zoals een skateboard maar met grote luchtbanden. Het is de perfecte manier om de ‘wingsport’ te leren aanvoelen en de transities automatisch te kunnen uitvoeren vooraleer je op het water gaat.

E-Foilen zonder wind !

Alle Hydrofoil-lessen worden vanaf nu aangeboden op Surfers Paradise. Inschrijven doet men bij de Foil Academy, waarbij de lessen op aangepast niveau en beschikbare data zullen doorgaan met de beste wind- en surf condities. Leer foilen met de surfplank, SUP, kite-, wind-, en/of wingzeil. Zelfs zonder wind is er een alternatief. Men start dan met de E-Foil, of men wordt getrokken door een motorboot of kabelbaan, genaamd ‘Tow Foilen’. Dit is de ideale manier om te starten met “foilen”

Voor elk niveau en voor iedereen worden de lessen aangeboden, ongeacht de leeftijd.

Reservaties: info@surfersparadise.be of 050/615960.

Men kan ook terecht op het rechtsreeks nummer van de Foil Academy op +32472/04.01.93

Surfers Paradise is elke dag geopend.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers