vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

ICO Zeebrugge loopt vol

De gevolgen van de sancties tegen Rusland laten zich voelen in de Zeebrugse haven. Bij ICO staan intussen zo’n 8200 wagens op de parking. De helft van deze auto’s zijn luxegoederen en kunnen niet meer naar Rusland worden verscheept. Ook de andere helft van de voertuigen zoekt naar een oplossing. “Maar tegelijkertijd zitten onze terminals vol, dus we vragen de fabrikanten om auto’s in andere havens te stallen of op eigen terreinen”, zegt Marc Adriansens van havenbedrijf ICO in een reactie.

De douane houdt de wagens in beslag. Wagens die meer dan 50.000 euro per stuk waard zijn. Luxegoederen vallen onder de sancties.

De Commissie wil ook dat Russische schepen niet langer kunnen aanmeren in Europese havens, al zou er wel een uitzondering moeten komen voor landbouw-, voedings- en energieproducten. Maar dus niet voor dergelijke wagens. Marc Adriansens hoop dat men in andere havens de toenemende stock aan wagens kan plaatsen. Want vol is vol.

Verder wil de Commissie ook het Russische financiële systeem verder treffen door nog eens vier banken een transactieverbod op te leggen, waaronder VTB, de op één na grootste bank van Rusland.

De Commissie wil ook voor zo’n 10 miljard euro aan bijkomende exportverboden uitvaardigen, onder meer voor quantum computers en geavanceerde halfgeleiders. Daarnaast stelt ze voor 5,5 miljard euro aan nieuwe importverboden voor, onder meer voor hout, cement en sterke drank.

Ten slotte breekt de Commissie een lans voor een algemeen verbod voor Russische bedrijven om deel te nemen aan openbare aanbestedingen in de lidstaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen