zondag, april 14, 2024
HomeKnokke-HeistImpact van Knokke Off op Drugsgebruik: Een Analyse

Impact van Knokke Off op Drugsgebruik: Een Analyse

Recente uitspraken van Antwerps burgemeester en N-VA Bart De Wever over populaire series zoals “Knokke off” en “Euphoria” hebben een levendige discussie ontketend. Hij beweert dat deze series, door hun verheerlijking van drugs, een verkeerd beeld schetsen van druggebruik bij jongeren.

Standpunt van Bart De Wever

De Wever, die zelf ook regelmatig op vakantie komt naar Knokke-Heist, zei tijdens een uitzending van “Terzake” op Canvas, dat deze series drugsgebruik associëren met jong, mooi en succesvol zijn. Zijn bezorgdheid wordt gedeeld door drugscommissaris Ine Van Wymersch, die waarschuwt voor de normalisering van drugs.

Reactie van Scenaristen

Luk Wyns, scenarist van “Knokke off”, verdedigt zijn werk door te stellen dat het weglaten van drugs uit zijn serie de realiteit zou vervormen. Hij benadrukt dat zijn personages niet gelukkig zijn en dat hij geen verheerlijking nastreeft.

Maatschappelijk Perspectief

Media-experts zoals Stijn Joye (UGent) en Frederik Dhaenens (UGent) wijzen op de complexiteit van het vaststellen van de impact van televisie op drugsgebruik. Ze onderstrepen dat een evenwichtige en kritische weergave van drugsgebruik belangrijk is.

Analyse van de Series

De discussie strekt zich uit over verschillende series. “Breaking Bad”, “Narcos”, en “Eigen Kweek” zijn voorbeelden waarbij drugsgebruik centraal staat. De wijze waarop deze series drugsgebruik portretteren, varieert aanzienlijk.

Conclusie

Het is duidelijk dat televisieseries een invloed kunnen hebben op de perceptie van drugsgebruik. De sleutel ligt in hoe deze series het onderwerp benaderen. Het is cruciaal dat makers een verantwoordelijkheid nemen in het tonen van de realiteit van drugsgebruik, zonder te vervallen in verheerlijking of overdrijving.