HomeCultuurImposante bergschuur 't Boerenhof uit de 18de eeuw in heropbouw

Imposante bergschuur ’t Boerenhof uit de 18de eeuw in heropbouw

Historische hoeve zogenaamd ” ’t Boerenhof” (geheel van de oorspronkelijke gebouwen beschermd als monument bij K.B. van 27/5/1971), sinds 1954 met horecafunctie. Gelegen op de vroegere woonterp “Koudekerke”, juist onder de Evendijk, naast de hoeve, vroeger kerk en kerkhof. De hoevesite zou teruggaan op een 12de-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars.

Update renovatie schuur aan het Boerenhof

De huidige bestanddelen gaan grotendeels terug op de 18de eeuw. Lage, witgekalkte baksteenbouw boven gepekte plint; zadel- en schilddaken (Vlaamse pannen, deels strodak bij de schuur). Begroend erf, laag muurtje voor het huis, bakstenen hondenhok. Ten noorden van het erf, boerenhuis door middel van jaarankers “1738” gedateerd. Vijf traveeën + twee opkamertraveeën, opkamer aan de erf- en achtergevel voorzien van steunbeer. Getoogde muuropeningen. In de derde travee in een vooruitspringend muurvlak, getoogde deur gevat in een accoladeboognis, erboven oculus. Bewaard beschilderd 19de-eeuws houtwerk met grote roedeverdeling. Wit en groen beschilderde luiken. Tussen de vijfde en de zesde travee, kleine uitbouw met trapgevel (privaat ?) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de achterzijde, uitbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, anderhalve bouwlaag onder schilddak. Rondbogige benedenvensters met waaiervormige bovenlichten.

Interieur van het boerenhuis: linker kamer met balkenstructuur van moer- en kinderbalken, vierledig keldergewelf steunend op middenpijler (zie L. Devliegher).

Ten oosten van het erf, lange stalvleugel, in kern mogelijk 18de-eeuws of vroeg 19de-eeuws, in 1859 (zie jaartal) zuidwaarts verlengd.

Ten westen van het erf, imposante bergschuur uit de 18de eeuw, na restauratie nu volop in heropbouw. Dit ook deels in strooien schilddak. Rechthoekige schuurpoort onder verhoogde dak overstek. Achter de schuur, haakse stalling met jaarankers “1737”, aansluitend recenter wagenhuis.

1 REACTIE

  1. Blij te zien dat één van de Heistse (Knokke-Heistse) monumenten terug in ere hersteld wordt. Binnen afzienbare tijd zal het “Boerenhof” weer in alle glorie te bewonderen zijn. De imposante dakconstructie is al een kunstwerk op zichzelf. Dat moeten wel echte “stielmannen” zijn zoals je er vroeger veel had maar de kunst van het handwerk is helaas wegens “snelbouw” en “rechtdoor” enorm verminderd. Het wordt in de meeste scholen ook niet meer aangeleerd omdat het niet meer “hedendaags” is, niet opbrengt, te lang duurt en er ook bijna geen leraars meer voor te vinden zijn.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers