HomeCultuurImpuls van € 580.000 voor bovenlokale cultuurprojecten

Impuls van € 580.000 voor bovenlokale cultuurprojecten

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon investeert via projectsubsidies voor bovenlokale cultuurprojecten 1.837.443,19 euro in 24 projecten in Vlaanderen. Ook tien West-Vlaamse projecten krijgen ondersteuning.

Met een regionale aanpak versterken we verder ons jong talent aan kunstenaars en bieden we hen doorgroeimogelijkheden. Tegelijk brengen we mensen samen rond cultuur en zetten we in op bredere participatie.  We slaan bruggen met bvb. onderwijs, erfgoed, toerisme of de zorgsector. Fijn dat verschillende West-Vlaamse projecten gehonoreerd worden.” weet West-Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser.

Maar liefst 10 West-Vlaamse bovenlokale cultuurprojecten zijn weerhouden en ontvangen in totaal een subsidie van 577.557 euro.

Zo krijgt vzw Exil 73.260 euro voor twee lentefestivals. In 2022 zullen aan de Oostkust tussen Oostende en Knokke-Heist wandelingen gecreëerd worden door kunstenaars.  Dit wordt gekoppeld aan lezingen en debatten van en met (inter)nationale sprekers over wandelen in de natuur. Ook Damme wordt betrokken. Dit eerste festival krijgt in de lente van 2024 navolging aan de Westkust.

Onder impuls van het Roeselaarse cultuurcentrum CC De Spil bundelen Brugge, Menen en Roeselare de krachten om een mobiele cultuurwerking REMORK op te zetten. Dat zal leiden tot vier openluchtfestivals in 2022. BUDA Kunstencentrum in Kortrijk schakelt West-Vlaamse jongeren in als uitvoerende architecten van de toekomst en geeft hen de kans de contouren van hun droomstad uit te tekenen.

Het Harelbeekse meerdaagse jazzfestival Jazzontspooring zal inzetten op een breder publieksbereik. Verscheidene West-Vlaamse cultuurhuizen bundelen de krachten om hun aanbod mee af te stemmen op het cultuurbehoeften van jonge nieuwe Vlamingen.

In de Westhoek tot slot zal op maat van streekmusea en aanverwante locaties een innovatieve vertel/muziektheaterproductie “Zalige Zonden” worden opgezet waarbij toeschouwers tegelijkertijd kunnen proeven van streekeigen specialiteiten.

West-Vlaanderen wordt daarmee niet alleen als (cultuur)regio versterkt maar versterkt ook haar streekeigen karakter en de verbondenheid van haar inwoners en bezoekers met het unieke karakter en landschap van bvb. de Westhoek, de Zwinstreek of de kust.” reageert Vlaams parlementslid Cathy Coudyser tevreden.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers