13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

In het Cultuurcentrum en de Bib Scharpoord is een gloednieuw luchtverversingssysteem in gebruik genomen

In het Cultuurcentrum en de Bib Scharpoord is een gloednieuw luchtverversingssysteem in gebruik genomen. Het vormt het sluitstuk in de renovatie van de verwarming, klimaatregeling en ventilatie in het volledige complex. De oorspronkelijke installatie dateerde van 1972 en heeft dus dankzij een degelijk onderhoud een levensduur van bijna 50 jaar gehaald. Na een halve eeuw was er echter dringend nood aan een meer geavanceerde en energiezuinige technologie. 

Het gemeentebestuur investeerde dan ook fasegewijs meer dan 1 miljoen euro in een volledig geautomatiseerd systeem. Vooral de ventilatie met verse lucht is tegenwoordig essentieel in de strijd tegen het coronavirus. Dankzij een state of the art-installatie die permanent de luchtkwaliteit monitort, kunnen werknemers, artiesten en bezoekers in de schouwburg, expohal, Cafécultuur, bibliotheek, vergaderlokalen en kantoren van het Knokke-Heistse Cultuurhuis letterlijk en figuurlijk weer opgelucht ademhalen!

Schouwburg 

In de schouwburg zijn op strategische plaatsen ruimtesensoren geplaatst, die de temperatuur, het CO2-gehalte, luchtvochtigheid en lichtsterkte in de ruimte meten. Van de 4 verschillende waarden wordt dan via een logaritme het gemiddelde berekend. De 3 luchtgroepen in de schouwburg worden via het Gebouw Beheer Systeem (GBS) aangestuurd aan de hand van de gemeten waarden en de gemiddelde waarde. Zo wordt een constante en optimale luchtkwaliteit verkregen zowel voor toeschouwer, artiest als technicus. De luchtverversing gebeurt enkel met verse buitenlucht. Bij een van de luchtgroepen in de schouwburg kan de technicus van dienst de waarden permanent raadplegen. Indien nodig kan tot 10 dagen na een voorstelling, evenement, concert een grafisch overzicht getrokken worden van de desbetreffende activiteit. 

Bib, leslokalen en bureaus 

In elk leslokaal, bezoekersruimte en alle grote bureaus van het Cultuurcentrum en de Bib hangen luchtverversingsunits. Zij worden aangestuurd door het GBS en een ruimtesensor. Elk leslokaal werkt op zichzelf. Ook hier gebeurt de luchtverversing met 100% verse lucht van buitenaf. De ruimtesensor in de leslokalen dient ook om de verlichting te bedienen en de temperatuur te regelen.  Indien er zonnewering of verduistering aanwezig is kan dit ook via deze installatie bediend worden. De luchtverversingsunits werken op aansturing van deze ruimtesensoren.  Zodra de meting een te hoge CO2-waarde waarneemt zal deze unit meer verse buitenlucht aanvoeren zodat er in het leslokaal een constante verse luchtstroom is.  Met het nieuwe luchtverversingssysteem zijn het Cultuurcentrum en de bibliotheek klaar om coronaproof adembenemende activiteiten aan zijn cultuurminnend publiek aan te bieden.

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!