Home Zwinregio Zeebrugge Infrabel sensibiliseert rond veiligheid aan spooroverwegen in havens

Infrabel sensibiliseert rond veiligheid aan spooroverwegen in havens

Infrastructuurbeheerder Infrabel lanceert een nieuwe, sensibiliseringsactie rond veiligheid aan overwegen in havengebied. De actie richt zich op de grootste havens van België: Antwerpen, Zeebrugge en Gent. Eén op de drie ongevallen aan overwegen in België gebeurt in havengebied. Om dit cijfer naar beneden te krijgen werkt Infrabel samen met de populaire navigatieapplicaties Flitsmeister, Coyote en Waze. Wanneer vrachtwagenbestuurders in de buurt van een overweg komen, krijgen ze een waarschuwingssignaal. Dit moet hun alertheid vergroten waardoor er hopelijk ook minder ongevallen gebeuren.

Rood=stoppen!

Het is niet de eerste keer dat Infrabel sensibiliseert rond veiligheid aan overwegen in havengebied. Herhaling is nodig want uit de jaarcijfers blijkt dat het aantal ongevallen aan overwegen in de havens in 2019 steeg (17) ten opzichte van 2018 (10). Deels is dat te verklaren omdat er heel wat overwegen zijn in onze havens. Maar ook omdat veel chauffeurs vaak niet vertrouwd zijn met het lokale terrein. Daarnaast rijden er bijzonder veel vrachtwagens rond in de havens. En ten slotte heb je ook nog de maatschappelijke tijdsdruk die een rol kan spelen. Onderzoek van Infrabel leert dat 80% van de ongevallen aan een overweg gebeurt omdat bestuurders door het rode licht rijden. Daarom de eenvoudige maar duidelijke slogan: Rood=stoppen. Ongevallen aan overwegen kunnen levensgevaarlijk zijn. In het verleden vielen er al dodelijke slachtoffers. Vorig jaar vielen er 3 zwaargewonden bij ongevallen aan overwegen in een haven. Daarnaast veroorzaken dit soort van incidenten vaak ook heel wat materiële en economische schade en leiden ze dikwijls tot veel vertraging. In 2019 leidde dat tot 6.540 minuten vertraging.

Samenwerking met populaire verkeersapplicaties 

Niet alleen door het rood rijden, leidt tot ongevallen, ook een mindere zichtbaarheid of een gebrek aan concentratie spelen een rol. Om de zichtbaarheid aan overwegen nog te vergroten en ook de concentratie van de chauffeurs op peil te houden, werkt Infrabel samen met een paar van de grootste en populairste aanbieders van navigatieapplicaties op de markt: FlitsmeisterCoyote en Waze. Dankzij het open-databeleid van de infrastructuurbeheerder beschikken zij gratis over alle locaties (gps-coördinaten) van de Belgische openbare overwegen. Ook die in de havengebieden. Infrabel is een van de eerste spoorinfrastructuurbeheerders in Europa die zijn open data ter beschikking stelt en op deze manier en schaal samenwerkt met aanbieders van verkeersapplicaties.
Voor de gebruikers van Flitsmeister, Coyote en Waze is dit een niet te onderschatten voordeel. Wanneer ze met hun voertuig in de buurt van een overweg rijden, krijgen ze een eerste waarschuwingssignaal. Via hun app zien ze dan een speciaal icoon op hun smartphone en ze horen ook een bijbehorend geluid. De chauffeurs krijgen nog eens een tweede waarschuwing wanneer ze vlak bij de overweg zijn. Naast de verkeersborden op de weg, de lichten, belsignalen en andere wegmarkeringen is dit een bijkomende waarschuwing dat ze een overweg naderen. Deze extra aanduiding helpt bestuurders om alert te blijven. En wie waakzaam is, is, naar alle waarschijnlijkheid, beter in staat om een potentieel ongeval te vermijden.

Digitaal door corona

De actie rond veiligheid aan overwegen start op maandag 30 november en loopt tot en met 4 december. Deze periode is bewust gekozen. De dagen zijn korter, het is vlugger donker en door slechte weersomstandigheden is de zichtbaarheid soms beperkt. Een goed moment dus om de vele vrachtwagenchauffeurs die in onze havens rondrijden nog eens te wijzen op het belang van het respecteren van de verkeersregels en hen te helpen om altijd waakzaam te zijn. Door de coronacrisis is de sensibiliseringsactie grotendeels digitaal. Op strategische plaatsen, waar veel vrachtwagenbestuurders passeren, in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent worden grote spandoeken opgehangen met de veiligheidsboodschap “Red=Stop”. De slogan is in het Engels omdat heel wat chauffeurs die in de havens rondrijden een internationale achtergrond hebben.
De onlinecampagne wordt ondersteund door alle betrokken partners. Infrabel, de havens van AntwerpenZeebrugge en Gent. Maar ook de terminals Combinant, ICO en Stukwerkers doen mee. De vereniging van de bedrijven in de Zeebrugse haven, Apzi-Voka ondersteunt de actie net zoals Flitsmeister, Coyote en Waze. Ten slotte trekken Febetra (de federatie van Belgische transporteurs) en ACV Transcom mee aan de kar. Via de interne kanalen en de sociale media van alle partners worden animatiefilmpjes verspreid en worden vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om een van de verkeersapplicaties te gebruiken. En uiteraard te stoppen … wanneer het rood is.

Apzi-Voka reageert positief op de sensibiliseringsactie: “We zijn blij dat Infrabel actief inzet op veiligheid aan spooroverwegen in de havens. Het is een relevant en belangrijk thema in Zeebrugge; zowel op de terminals zelf als in het volledige havengebied”, aldus Marc Adriansens, voorzitter Apzi – Voka.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers