woensdag, mei 29, 2024
HomeKnokke-HeistInitiatie Reddend Zwemmen: Een Frisse Duik in Samenwerking tussen Zwem Academie en...

Initiatie Reddend Zwemmen: Een Frisse Duik in Samenwerking tussen Zwem Academie en Reddersclub Knokke-Heist

Onlangs was het Sportoase Duinenwater bad in Knokke-Heist het toneel van een bijzondere samenwerking tussen de Zwem Academie en de Reddersclub Knokke-Heist. Voor het eerst bundelden deze twee prominente verenigingen hun krachten voor een initiatie ‘reddend zwemmen’, specifiek gericht op de jeugdleden ouder dan twaalf.

De dag was gevuld met activiteiten, waarbij de Zwem Academie ’s ochtends al drukte ervoer tijdens de kinderlessen. De middag stond in het teken van zowel deelname aan het PACO-zwemfeest in Izegem als de reddend zwemmen initiatie, die startte om 13:00 uur. Deze initiatie is de eerste stap in een reeks om de doorstroming tussen beide clubs te bevorderen.

David De Wandel, voorzitter van de Zwem Academie, en Filip Devos van de Reddersclub Knokke-Heist zijn verheugd over de enthousiaste reacties van de deelnemers. “De groep was beperkt, maar de kop is eraf en we zijn ervan overtuigd dat dit initiatief een vervolg zal kennen”, deelt De Wandel mee. Hij benadrukt hoe zijn vereniging al jaren zwemmers technisch en conditioneel klaarstoomt voor de rol van strandredder, met slechts één uur training per week.

Filip Devos wijst op het belang van goede crawltechnieken voor aspirant-strandredders. De Reddersclub voorziet een specifiek opleidingstraject voor jongeren. “Wie de zwemtechnieken nog niet helemaal beheerst, verwijzen we graag naar de Zwem Academie”, zegt Devos. De Wandel vult aan: “Deze jongeren komen dan meestal terecht in onze Kids Academie, of zelfs bij de volwassenen in de avonduren.”

Beide voorzitters zijn het erover eens dat hun verenigingen essentieel zijn voor het opleiden van toekomstige strandredders. “Het hele seizoen werken aan je conditie, zwem- en reddingstechnieken, om vervolgens in de zomer de tofste vakantiejob uit te oefenen in eigen gemeente, wie wil dat nu niet?” besluiten ze optimistisch.

De Zwem Academie, erkend door de Vlaamse Zwemfederatie, biedt technische crawllessen voor alle leeftijden en heeft nog ruimte voor nieuwe aanmeldingen. De lessen vinden plaats op woensdagnamiddag en zondagvoormiddag. Aanmelden is nog mogelijk.