18.9 C
Knokke-Heist

Internationale Dag van de Vrede: Damme roept op tot kernwapenvrije wereld!

In het kader van de Internationale Dag van de Vrede, geïnitieerd door de Verenigde Naties, toont Damme haar solidariteit door de vredesvlag trots te laten wapperen. Dit is niet zomaar een symbolische handeling. De stad wil hiermee de wereld attenderen op de toenemende dreiging van kernwapens en de noodzaak voor een collectieve actie.

Het jaar 2023 heeft een alarmerend signaal afgegeven. Terwijl er wereldwijd nog steeds een schrikbarend aantal van meer dan 12.000 kernwapens paraat staan, brengt het recente conflict tussen Oekraïne en Rusland het reële gevaar van deze massavernietigingswapens weer onder de aandacht. Openlijke dreigementen hebben menigeen de adem benomen.

Door de vlag te tonen, spoort Damme België aan om een leidersrol te nemen in deze internationale kwestie. Het land zou het VN-verbodsverdrag tegen kernwapens moeten omarmen, dat sinds 22 januari 2021 kernwapens als illegaal bestempelt onder internationaal recht. Dit sluit aan bij de eerdere maatregelen tegen andere massavernietigingswapens, zoals chemische en biologische wapens.

Echter, de realiteit is dat België nog een weg te gaan heeft. Plannen om de Amerikaanse kernbommen in het Limburgse Kleine-Brogel te upgraden, duiden op een tegenstrijdige koers. Experts waarschuwen dat het vergroten van de inzetbaarheid van kernwapens een gevaarlijke trend is, die ons allen raakt.

Daarom bundelt Damme, samen met andere Belgische steden en gemeenten, haar krachten om op deze betekenisvolle dag een duidelijke boodschap af te geven. Het verzoek is simpel: dat de Belgische regering het VN-verdrag voor een Verbod op Kernwapens onderschrijft en streeft naar een wereld zonder kernwapens. En u, beste lezer, kunt ook deel uitmaken van deze beweging. Laat uw stem horen door uw eigen vredesvlag op te hangen en deel uw steun op sociale media met #vredesvlag.


De oproep is helder: laten we gezamenlijk streven naar een veiligere wereld, vrij van de schaduw van kernwapens. Wat denkt u van de huidige kernwapensituatie in ons land en wereldwijd? Deel uw mening in de reacties hieronder. Overweegt u een digitaal abonnement? Meld u aan via de knop “mijn krant” voor een gratis abonnement en blijf op de hoogte!

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen