4.2 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Internationale dag van de vrijwilliger vieren we ook in Knokke-Heist

Op deze internationale dag van de vrijwilliger willen we Jos* uit Knokke-Heist in de kijker zetten. Jos is al zeven jaar als vrijwilliger actief in de thuiszorgdienst Familiezorg West-Vlaanderen vzw.

Ook tijdens de hele corona pandemie blijven de vrijwilligers actief! Tijdens de coronapandemie ging er veel aandacht naar eenzaamheid en isolement, zeker bij alleenstaande hulpbehoevenden.

Thuiszorgvrijwilligers kunnen een mooi antwoord bieden op het isolement dat sommigen ervaren. Jos vertelt ons meer over zijn engagement, samen met Ellen Stevens, vrijwilligersverantwoordelijke.

Tekstvak: Foto: Jonas Devlies

Hoe ben je terecht gekomen bij thuiszorg Familiezorg?

Jos: Ongeveer 12 jaar geleden, op het einde van mijn loopbaan heb ik de keuze voor vrijwilligerswerk gemaakt. De kapitalistische wereld -die ik kende van mijn rijk gevulde carrière- wilde ik volledig achter mij laten. Maar ik had al wel eerder kennis gemaakt met sociaal werk tijdens mijn vrije tijd: zo ben ik monitor geweest tijdens vakantiekampen met personen met een beperking, ging ik mee op bedevaarten met oudere en zieke personen, en heb ik aan ontwikkelingssamenwerking gedaan in een regio in Afrika.

Beknopt gezegd, ik wilde vanaf dan alleen nog het “goede” doen voor anderen die in een zwakkere positie verkeren.

Wat kan een vrijwilliger betekenen in de thuiszorg?

Ellen: Vrijwilligers in de thuiszorg maken mee het verschil! Ze zorgen ervoor dat mensen thuis kunnen blijven wonen, ook als ze ziek zijn of een moeilijke tijd doormaken. En ze gunnen mantelzorgers een adempauze. Vaak zorgen mantelzorgers dag in dag uit voor iemand die hen lief is. Het is hartverwarmend om te ervaren met hoeveel toewijding en oprechte zorg dit gebeurt.

Jos: Je bent als vrijwilliger een steun voor de mantelzorger en voor de hulpbehoevende persoon. De gezinnen zijn telkens zo verschillend: rijk of arm, jong of oud… Gemeenschappelijk is dat er door een hoge leeftijd en/of ziekte meer ondersteuning nodig is. Vaak is de vereenzaming schrijnend.

Wij als vrijwilligers kunnen er toe bijdragen een verschil te maken, hoe klein ook!

Wat doet een vrijwilliger in de thuiszorg precies?

Jos: We kunnen samen de tijd verdrijven op een aangename en zinvolle manier. Ik denk dan aan wandelingen maken, samen naar TV kijken, samen oude foto’s in albums bekijken, muziek beluisteren, praten over het nieuws, praten over vroeger of over familie,… Daarnaast doe ik ook kleine taken, zoals koffie zetten of iets brengen. Soms signaleer ik aan de familie of aan Familiezorg als er extra ondersteuning nodig is, bijvoorbeeld een dringende reparatie in huis. Daarnaast praat ik regelmatig na met de mantelzorger. Zij hebben ook nood aan een luisterend oor!

Ellen: Vrijwilligers in de thuiszorg zorgen voor een welkome aflossing en aanvulling voor jonge gezinnen, personen met een beperking, chronisch zieken, ouderen, personen met dementie…

Een vrijwilliger houdt gezelschap, en biedt praktische ondersteuning zoals het opwarmen van een maaltijd. Een vrijwilliger kan assisteren bij vrijetijdsbesteding: gezelschapsspel spelen, wandeling maken, een gezellige babbel… Ook zijn er vrijwilligers die ’s nachts zorgend aanwezig zijn.

Wat is jouw opdracht momenteel?

Jos: Ik ga één keer per week langs bij een oudere alleenstaande persoon waar ik uitgebreide conversaties mee voer. Daarnaast hou ik een persoon met Alzheimer gezelschap. Sporadisch ga ik ook nog langs bij een dame met ernstige fysieke (en van daaruit ook volgende psychische ) problemen. We gaan samen op uitstap met de rolstoel en houden een gezellige koffiebabbel. Zo proberen we er de moed voor haar in te houden! Af en toe begeleid ik een persoon met Alzheimer naar therapie. Ondertussen praten we bij over de gebeurtenissen van de afgelopen periode!

Wat is de belangrijkste reden dat je dit vrijwilligerswerk doet?

Jos: Ik probeer mensen morele steun te geven. Ik wil iets betekenen voor de mensen die zorg nodig hebben. Ik wil ertoe bijdragen -ook al ben ik maar een kleine schakel in heel het netwerk- dat mensen die zorg nodig hebben, zolang mogelijk in de huiselijke kring kunnen blijven. Wensen we dit niet allemaal?

Daarnaast wil ik vrije tijd schenken aan mantelzorgers. Zodat zij gerust en zonder zorgen enkele uren tijd voor zichzelf kunnen nemen!

Wat is het mooiste wat je al is overkomen als vrijwilliger

Jos: De goede herinneringen zijn legio. Ik heb – als aangespoelde in Knokke- reeds een paar vriendschappen kunnen opbouwen, die ook voor mij veel betekenen.

Een ietwat speciale herinnering : Toen een bejaarde man, die al jaren aan Alzheimer leed en die ik intensief de laatste jaren van zijn leven ondersteund heb (ook enkele nachten), overleed, vroeg de familie hen bij te staan voor de organisatie van een eerbiedwaardige afscheidsdienst. De familie was er achteraf vol enthousiasme over.

Waar mag de vrijwilliger zelf op rekenen?

Ellen: Een engagement als vrijwilliger binnen Familiezorg West-Vlaanderen is soepel: hij/zij kiest zelf waar, wanneer, hoe vaak en hoe lang hij/zij zich engageert. Bovendien krijgt een vrijwilliger regelmatig de kans om deel te nemen aan vormings- en ontmoetingsmomenten, is hij/zij verzekerd en ontvangt hij/zij een kostenvergoeding. Er is een goede begeleiding en ondersteuning vanuit de dienst: de vrijwilliger staat er niet alleen voor !

Maar bovenal vinden veel vrijwilligers voldoening en betekenis in hun vrijwilligerswerk en ontstaat er een mooie connectie met de persoon in kwestie.

Waarom zou een ander dit vrijwilligerswerk ook moeten doen?

Jos: Dergelijk vrijwilligerswerk vermijdt dat je na je pensioen in een zwart gat zou vallen. Hoewel dit voor mij nooit een kwestie zou geweest zijn.

Dit vrijwilligerswerk is aan te passen aan jouw eigen vrije tijd, talenten en woonplaats. Ellen volgt alles goed op, zowel voor de vrijwilliger als voor de zorgvrager. We krijgen regelmatig van haar een bemoedigend woordje. En als je een keer of een periode geen vrijwilligerswerk kan doen  (wat bij mij ook gebeurt) dan is dit te bespreken en kan er een passende oplossing gezocht worden.

Voor mij is dit vrijwilligerswerk een les in relativeren, rechtvaardigheid, naastenliefde, bescheidenheid en doorzettingsvermogen. Het maakt je sterker om problemen in eigen omgeving kordaat aan te pakken.

Ik denk dat we in alle nederigheid het verschil kunnen maken in een gezin met grote noden.

Meestal is het hetgeen je terugkrijgt van de persoon waar je de oppas voor doet en/of de familie immens.

Het geeft aan de vrijwilliger in deze materialistische, egocentrische wereld dat beetje geluk waar we allen naar verlangen!

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over