Home Knokke-Heist Deelgemeente Knokke Internationale vogeltrekdagen in Zwin Natuur Park

Internationale vogeltrekdagen in Zwin Natuur Park

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober staat het Zwin Natuur Park volledig in het teken van de Internationale Vogeltrekdagen. Als internationale luchthaven voor vogels schaart het Zwin Natuur Park zich hiermee achter het initiatief van Eurobirdwatch 2020. Tijdens het EuroBirdwatchweekend tellen duizenden vogelaars in heel Europa de trekvogels op hun tocht richting het zuiden.

Programma
Zwindgidsen staan het hele weekend klaar om uitleg te geven over de vogeltrek.
Op de panoramatoren kunnen bezoekers de vogeltrek meemaken onder de deskundige begeleiding van een Zwingids. Die geeft onder meer uitleg over de nieuwe ontvangstinstallatie Motus, waarvan er amper vier zijn in België. Die installatie vangt signalen op van rondtrekkende vogels en zelfs van vleermuizen, die uitgerust zijn met een kleine zender. Op wetenschappelijke manier kunnen hun trektochten gevolgd worden.

In de voederhut geeft een gids het hele weekend van 10.30 tot 16.30 uur informatie over de vogels die aan de hut voedsel komen zoeken. En aan de ringhut worden tussen 10 en 12 uur vogels geringd. Bezoekers kunnen de vogels van dichtbij bekijken en zien hoe de ringer te werk gaat. Het ringen van vogels gebeurt in samenwerking met het KBIN (het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen).

De weekendwandelingen, zaterdag om 14 uur en zondag om 10.30 en 14 uur, staan dit weekend helemaal in het teken van de vogeltrek.

En ook voor kinderen is er vanalles te beleven. Zij kunnen tussen 11 en 17 uur in het kijkcentrum leuke vogelspelletjes spelen zoals een vogelmemory, vogelkwartet en vogelbingo of vogelpuzzels maken.

Belangrijke stop
De ligging van het Zwin Natuur Park Zwin Natuur Park aan de kust zorgt ervoor dat het gebied belangrijk is voor trekvogels. Op sommige dagen vliegen er duizenden vogels voorbij. In deze tijd van het jaar verlaten ze hun broedgebieden en vliegen naar het zuiden om er te overwinteren. Begin oktober is een piekperiode voor heel wat soorten en op dagen met goede weersomstandigheden kunnen dan grote aantallen vogels in beweging zijn.

Praktisch – Internationale vogeltrekdagen

Wanneer: zaterdag 3 en zondag 4 oktober, van 10.30 uur tot 17.00 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 tot en met 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa). Door de coronamaatregelen is op voorhand reserveren nodig.

- Advertisment -

Lees ook dit

De jaarlijkse cijfers achter de Kneistikrant en de media in het algemeen

De Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, publiceert vandaag het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2020’. Het gaat...

GBS Het Anker bekroond met Verkeer op School-medaille

De gemeentelijke basisschool Het Anker uit Knokke-Heist werd onlangs door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) beloond met een gouden Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning...

Fransman komt (brom) fietsen stelen in Knokke-Heist

De lokale politie Damme/Knokke-Heist pakte afgelopen dagen een 25-jarige Fransman op voor verschillende bromfiets- en fietsdiefstallen in Knokke-Heist. Het politieteam kwam de verdachte ​begin...

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met wat motregen of lichte regen, daarna blijft het droog maar er verschijnen weinig of geen opklaringen. Nevel en plaatselijk...

Recente reactie van onze lezers