maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist

Interviews met de kunstenaars van morgen in de MAAK

Met MAAK, Open Huis voor Kunsten, hebben we een schitterende troef in onze gemeente voor al wie kunstzinnig en/of technisch bezig wil blijven. Wist jij bijvoorbeeld dat leerlingen productontwerp werken met de nieuwste technologieën zoals 3D-printers en lasercutters? Op 5 juni 2022 mogen ze vanaf 14 uur hun mooiste, creatiefste en origineelste ontwerpen presenteren op de opendeurdag. Tegelijk starten ook de inschrijvingen voor het schooljaar 2022 – 2023. Of je nu 6 of 66 bent, bij MAAK is er wel altijd een workshop, opleiding of lezing die aanspreekt.  

Waarom zou je je inschrijven? Wij vroegen het alvast aan enkele kenners en gingen op interview bij de broertjes Ralph (11 jaar) en Jack (8 jaar). Ook hun tegenpolen in het volwassen MAAK-atelier kwamen aan bod met Kelly en Karel, leerlingen uit het eerste jaar productontwerp. Alle vier hebben ze één ding gemeenschappelijk: ze zijn handig, creatief én ze hebben de beste leerkracht met Charles Degeyter.  

Dag Ralph, dag Jack. Leuk jullie te ontmoeten! Jullie zijn broers, toch? Zitten jullie hier in MAAK samen in de klas?  

Ralph: Ja, we zitten samen in de klas, dat is leuk. Soms kunnen we zo thuis al eens samen denken wat we kunnen doen.  

Jack: We moeten wel de opdracht volgen hé (lacht).  

Wat is de leukste opdracht die jullie dit jaar gekregen hebben?  

Ralph: De vleesetende planten! Eerst moesten we de planten tekenen, dan uitlaseren, dan hebben we de blaadjes geschilderd en vastgeniet op de houten paal. We moesten hiervoor met verschillende materialen werken. De opdracht was om een plant te maken die in de prehistorie voorkomt. Charles heeft ons filmpjes getoond.  

Jack: De vleesetende plant lijkt op een dino en hij heeft de kleuren van de vleesetende plant in Mario. Ik vind Mario [Mario Bros., een videospel] leuk!  

Ralph: Bij juf Anneleen hebben we ook al een poppetje gemaakt met een lichtje in van voorwerpen die we niet meer konden gebruiken. Ik gebruikte een kookpot, een kapotte rekenmachine, een toaster, ijzerdraad, …  

Jack: We hebben ook al eens met een helm, karton en een stift een tekening gemaakt. De stift hing aan een touwtje aan de helm en maakte een tekening door te bewegen.  

Wauw. Hangt die tekening thuis uit?  

Jack: Nee, mama heeft die in de vuilnisbak gegooid. [Iedereen krijgt de slappe lach]  

Hoelang en wanneer hebben jullie les?  

Ralph: We volgen 2 uur in de week MAAK-atelier op vrijdag. Dat is leuk om het weekend te starten.  

Jack: Maar we volgen ook muziek hé. Ik speel saxofoon en volg ook notenleer. Maar ik moest deze keer niet gaan om met jullie te praten.  

Ralph: Ik speel ook drum en onze zus speelt piano. En papa gitaar! Voor kerst hebben we eens samen Jingle Bells gespeeld. Samen met onze zus zingen we ook in het koor. We hebben nog een zus maar die is nog maar 5 jaar en te klein om mee te komen.  

Zoveel hobby’s! Hoe zijn jullie hier bij MAAK terecht gekomen?  

Jack: Ralph speelt ook nog voetbal en zwemt.  

Ralph: Ik heb twee jaar geleden al MAAK atelier gevolgd. Dit jaar heb ik Jack meegenomen.  

Wat wil je zeker nog maken en welke machines wil je zeker nog gebruiken?  

Jack: De 3D-printer, ik ben al één keer mogen beginnen aan de kastelen. Die hebben we getekend op de computer en daarna gaat Charles ze uitprinten. De vorm is mooi.  

Charles: De kinderen mogen zelf niet laseren of de 3D-printer gebruiken dus help ik hen daarbij. Ze maken wel de 3D-modellen zelf in een softwareprogramma genaamd Tinkercad. Daar tekenen de jongens zelf, de kastelen bijvoorbeeld. Dan bereid ik de 3D-print voor. Hetzelfde geldt voor de lasercutter, de jongens tekenen de figuren op papier, ik maak er vervolgens foto’s van en die zetten we om in paden om te lasercutten. Zo vermijden we het gebruik van vectoriële programma’s en is de drempel laag. Perfect voor kinderen!  

Hoelang duurt het om iets te 3D printen?  

Charles: Goh. Iets klein duurt 4 à 5 uur. Iets groter kan soms 2 à 3 dagen duren. Doe dat maal 12 voor een groep van leerlingen en dan heb je al snel wat planwerk om alles klaar te krijgen (lacht). Voor de opendeurdag maken we een grote tentoonstelling in de inkom in het prehistorisch thema. Er zal ook een workshop ‘zelf een dino maken’ zijn. Bij de volwassenen kan je zelf met de lasercutter werken. Of met keramiek. Daar kan Kelly je zo meteen meer over vertellen! Ik bedenk eigenlijk een opdracht en dan is het aan de leerlingen. Dat kan vaak heel breed uitlopen (lacht).  

Kelly? Keramiek? Wat is het verhaal hierachter?  

Kelly: Een tweetal jaar geleden begon ik met een workshop klei in mallen en daarna enkele draaischijfinitiaties (niet aan MAAK). Wat begon als ‘ik hoop dat ik met een potje naar huis kom’ resulteerde in 10 potten uiteindelijk (lacht). Ik ben het blijven doen want klei is een zeer interessant materiaal. Als je gestresseerd bent, reageert de klei daarop.  

Omdat ik klei wat beperkt vond en het breder wou houden, ben ik uiteindelijk in MAAK terecht gekomen. Toen ik belde, vertelde ik de mevrouw aan de telefoon dat ik multifunctionele meubeltjes wou maken. Zij antwoordde: “Dan ben je hier aan het juiste adres”. Maar de eerste opdrachten waren totaal niet wat ik verwacht had (lacht). Er ging een heel brede wereld voor mij open.  

De focus ligt niet enkel op het eindresultaat, maar op het proces. Het zoeken naar de materialen, denken over de uitwerking, door de interactie met de groep krijg je nieuwe ideeën, enz. En kijk, nu zijn we bezig met een taboeretje (schaterlach).  

En jij, Karel? Hoe ben je bij MAAK | academie terecht gekomen?  

Karel: Via een vriend die hier al les volgde. Ik ben zelf eerder technisch aangelegd vanuit mijn beroep en had daardoor al ervaring met 3D-modelling. MAAK vind ik fantastisch omdat je hier echt die kruisbestuiving hebt tussen techniek en creativiteit. Als freelancer ben ik vaak alleen aan de slag, ik maak o.a. infographics over procedures voor de overheid. Door het contact met de andere cursisten viel mijn ‘safe space’ thuis als het ware weg en kan ik veel meer experimenteren.  

En hoe staat het met jouw taboeret (lacht)?  

Karel: Goed (glimlacht). Ik heb veel in de ‘boekjes’ zitten kijken om inspiratie op te doen. Ik heb geen specifieke kunststroming gevolgd, mijn taboeret is meer de combinatie van al die invloeden. Ik vond het een heel leuke opdracht: je maakt met de laserprinter de mallen, dan frees je die uit op dikkere platen en zet je ze samen door middel van roestvrijstalen baren. Ik vond het zo tof met die machines leren werken dat ik zelf een frees heb gekocht (lacht). Zo kan ik beginnen experimenteren met houtbewerking en houtsoorten thuis.  

Hoelang volgen jullie les?  

Kelly: We volgen 2 avonden 4 uur les, 8 uur in totaal dus. Al voelt het totaal niet aan als ‘les’ en als 8 uur. Charles is ook geen typische leerkracht en laat ons enorm vrij in de invulling van de opdrachten.  

Charles: Bij productontwikkeling heb je geen vaste procedures. Daardoor zijn de processen om tot een eindresultaat te komen soms trager. Bij ons leer je echter ook een soort van methodologie aan om te beslissen. Deze opleiding is echt uniek. Niet enkel voor Knokke-Heist, maar voor België. Er zijn niet veel steden die dit hebben. Vaak is een opleiding ofwel technisch ofwel kunstzinnig, hier heb je een aangename mix waardoor je dat academische ook minder voelt.  

Karel: Klopt, dit voelt niet aan als ‘schoolgaan’. Anders was ik al lang weg (lacht). Ik ben niet zo’n fan van een schoolsysteem.  

Kelly: In het begin zocht ik wel die houvast van ‘les’ en ‘leerkracht’, maar na een tijdje merkte ik dat ik dat echt niet mis. Er wordt ook niet echt gequoteerd, we krijgen geen cijfers. We krijgen feedback en hebben een evaluatiemoment met een jury We krijgen na afloop een getuigschrift, maar dat is voor mij minder belangrijk. Ik ben hier voor de ervaring, nieuwe mensen te leren kennen en m’n werkweek wat te breken.  

Voor alle mensen die nu misschien denken ‘interessant, maar ik twijfel’. Waarom zou je je inschrijven voor de MAAK | academie?  

Karel: Je hebt niets te verliezen (lacht). Heb je interesse in kunst en/of techniek, dan kan je die hier komen verfijnen.  

Kelly: En de sociale contacten zijn heel fijn. Een van de medestudenten is nu bijvoorbeeld met ‘foams’ [schuim] aan het werken. Ik weet nu al dat ik in een volgende opdracht ook iets ga zoeken om daar iets meer te doen (lacht). Zo kom ik van houtbewerking met mijn wishlist van multifunctionele meubeltjes, over gipsmallen, lederbewerking en nu schuim dus (lacht). Er ontstaat met de groep echt een brainstorm over sommige opdrachten. De persoonlijke contacten zijn minstens even belangrijk als de opdrachten.  

Karel: Klopt. Je doet hier echt contacten voor het leven op. Zo zijn we met de hele groep ook eens naar Designfest in het Designmuseum in Gent geweest. Dat was heel boeiend zo’n uitstap om onze blik ruimer te zetten, ook naast de les!  

Bedankt voor het aangename gesprek iedereen. We zien elkaar op 5 juni voor de opendeur! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen