woensdag, mei 22, 2024
HomeZoute.StyleIs de zeelucht het nieuwe wondermiddel voor onze gezondheid?

Is de zeelucht het nieuwe wondermiddel voor onze gezondheid?

Een golf van gezondheidsvoordelen

De studie heeft zich gericht op het effect van aerosolen—de minuscule druppeltjes zeewater die ontstaan door de branding—op menselijke cellijnen. De aanwezige bacteriën en endotoxines in deze aerosolen lijken bepaalde lichaamsreceptoren en regulerende factoren positief te beïnvloeden. De onderzoekers suggereren dat deze interactie ontstekingsreacties in het lichaam kan verminderen, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.

Meer dan alleen frisse lucht

Het gezondheidseffect van wonen bij de kust is al langer bekend. Zo is aangetoond dat mensen die binnen een straal van vijf kilometer van de zee wonen, gezonder en minder gestrest zijn. Dit zogenaamde ‘kustgezondheidseffect’ werd ook tijdens de COVID-19 pandemie waargenomen. De zeebries is niet alleen ontspannend, maar stimuleert ook sociaal contact en actieve recreatie, terwijl de luchtkwaliteit beter is door minder vervuiling.

De biogene hypothese

Het meest recente onderzoek voegt een extra laag toe aan onze kennis door de zogenaamde ‘biogene hypothese’ te verkennen. Deze theorie stelt dat regelmatige blootstelling aan mariene micro-organismen en de stoffen die zij afscheiden onze lichaamsreacties op ziekten zoals diabetes en kanker kan matigen. Deze hypothese wordt ondersteund door het feit dat de in de lucht zwevende mariene aerosolen ingeademd worden en zo ons immuunsysteem kunnen versterken.

Gezondheidsvoordelen langs de kustlijn

Interessant is dat kustbewoners in Italië tijdens de COVID-19 pandemie beter beschermd leken tegen het virus dan degenen die meer landinwaarts woonden. Dit zou te maken kunnen hebben met de immunostimulerende activiteit van mariene aerosolen. Bovendien suggereert eerder onderzoek dat blootstelling aan deze aerosolen in laboratoriuminstellingen de kans op kankercellen kan verminderen.

Wetenschappelijk bewijs

Het onderzoek, geleid door Yunmeng Li en collega’s en gepubliceerd in het tijdschrift ‘Science of The Total Environment’, heeft niet alleen natuurlijk verzamelde zeelucht bestudeerd maar ook kunstmatig geproduceerde aerosolen. Hoewel nog niet duidelijk is welke specifieke bacteriën verantwoordelijk zijn voor het effect, is er een duidelijke dosis-respons relatie gevonden met betrekking tot de aanwezigheid van bacteriën en endotoxines.