Home Knokke-Heist Deelgemeente Ramskapelle Is er een draagvlak voor een voedselbos in Knokke-Heist

Is er een draagvlak voor een voedselbos in Knokke-Heist

Minister Zuhal Demir wil 4.000 hectare extra bos, minister Hilde Crevits wil geen bos in landbouwgebied. Van waar zullen we 4.000 hectare toveren? Het lijkt op een eeuwig gevecht tussen natuur en landbouw, maar hoeft dit zo te zijn? Niet als het aan het Food Forest Institute ligt.

Boeren voelen zich bedreigd, ze zijn bang dat er 4.000 hectare productieve landbouwgrond van hen afgepakt zal worden om bossen aan te planten. Hierdoor wordt landbouwgrond nog schaarser waardoor de aankoopprijs voor een hectare grond nog duurder kan worden. “Gisteren kreeg ik een telefoontje van een boer die kwaad is omdat Demir’s plan uitgevoerd wordt zonder deftig samen te werken met landbouwers.” zegt Louis De Jaeger, tuin- en landschapsarchitect en mede-oprichter van het Food Forest Institute.

Het Food Forest Institute staat in nauw contact met landbouwers en merkt dat grote boomplantacties enerzijds zeer goed zijn om voor meer bos te zorgen, maar anderzijds een soort tweespalt kunnen creëren tussen natuur en landbouw. “Bos en landbouw zijn perfect combineerbaar, het gouden antwoord ligt in voedselbossen” zegt Louis. Als je een voedselbos plant dan boots je een gewoon bos na, met het grote verschil dat alle bomen voedsel produceren. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat voedselbossen soms evenveel of zelfs meer natuurwaarde herbergen dan gemiddelde bossen. “Dat voedselbossen tegelijkertijd voor een inkomen kunnen zorgen voor een boer én enorm veel natuurwaarde bieden is een win-win. Landbouw en natuur zijn dus wél perfect combineerbaar.” aldus Louis De Jaeger.

Het Food Forest Institute werkt samen met landbouwers voor The Biggest Tree Plant, de grootste boomplantactie ooit die momenteel al meer hectare bomen op de teller heeft staan dan de teller van Demir. “We trekken allemaal aan dezelfde kar, we willen allemaal meer bomen, wij willen gewoon dat iedere partij gelukkig is, inclusief de boeren”. zegt Louis.

Waarom ook niet in Knokke-Heist?

In Knokke-Heist zou er volgens sommigen plaatst zijn voor een dergelijk voedselbos. Die meteen ook een buffer zou zijn met de haven van Zeebrugge. Een voedselbos opstarten vraagt zekere durf zeker voor een gemeentebestuur maar ook voor de betrokken landbouwers. Men investeert immers op lange termijn. Meestal begint een voedselbos pas na vijf jaar voedsel te produceren. Gelukkig zijn er enkele manieren om een financieel duwtje in de rug te krijgen.

Via het klimaatbossenfonds voorziet BOS+ sinds heden financiële ondersteuning voor de aanleg van voedselbossen naast andere types van bosuitbreiding. Voor voedselbossen moet het gaat om terreinen van minstens 0,5 hectare, die nu nog niet bebost zijn en voldoen aan alle planologische voorschriften en alle nodige vergunningen bezitten.

Tot 80 procent van de aanplantkosten kunnen hierbij vergoed worden. Het perceel moet een kroonbedekking hebben van minstens 30 procent. Bomen en struiken die reeds aangeplant zijn kunnen niet vergoed worden.

1 REACTIE

  1. Waarom geen appel- peren- kersen- pruimen- frambozen of andere fruitbossen? Wel eerst zien welke bomen of struiken het goed doen in ons zeeklimaat ! De kersentuin van de familie L in de hazegrasstraat is een voorbeeld. Of de boomgaard van B in de burkeldijk .Maar om de zoveel jaar moet je alles rooien en herplanten omdat de bomen te oud worden en te weinig opleveren .En of je er kan van leven is een ander probleem !

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het weer in KNokke-Heist en de Zwinregio

Vandaag is het wisselend en soms zwaarbewolkt met af en toe een bui. In de namiddag neemt de buienactiviteit af, maar 's avonds krijgen...

Infrabel sensibiliseert rond veiligheid aan spooroverwegen in havens

Infrastructuurbeheerder Infrabel lanceert een nieuwe, sensibiliseringsactie rond veiligheid aan overwegen in havengebied. De actie richt zich op de grootste havens van België: Antwerpen, Zeebrugge...

BS miniMAKZ bekroond met Verkeer op School-medaille na verschillende verkeersprojecten

BS miniMAKZ uit Knokke-Heist werd door de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) beloond met een bronzen Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning wegens...

Recente reactie van onze lezers