18 C
Knokke-Heist

Japan: Mysterieus land met wereldwijde invloed ontrafeld

Het land van de rijzende zon, Japan, heeft een grote invloed op de wereldeconomie en -cultuur. Marc Popelier, expert op het gebied van Japanse zaken, geeft een fascinerende lezing over het land en zijn betekenis voor de westerse wereld.

Op 4 april 2023 zal om 14:30 uur een boeiende lezing plaatsvinden in zaal “De Branding” te Knokke Heist, waarin de geheimen van het mysterieuze Japan worden onthuld. Marc Popelier, een expert in de Japanse economie en cultuur, zal zijn publiek meenemen op een reis door de geschiedenis, geografie en het unieke karakter van dit Oost-Aziatische land.

Japan heeft door de jaren heen een grote invloed gehad op de wereldeconomie en -cultuur, met name op het gebied van elektronica en de auto-industrie. De Japanse cultuur heeft zich verspreid naar kunst, gastronomie, film en vooral onder jongeren via manga, anime en videogames. Ook op geopolitiek vlak speelt Japan een belangrijke rol.

De lezing zal ingaan op de handelstraditie tussen Europa en Japan, met name via Nederland, en de invloed van Japan op de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ook de relaties met buurlanden zoals Korea en China, en grootmachten zoals de Verenigde Staten, komen aan bod. Daarnaast zal Popelier de gevolgen van de kernramp in Fukushima voor de westerse wereld bespreken.

Tijdens zijn lange carrière in het management bij Ford, Spar en de Japanse groep SMK heeft Popelier de Japanse managementfilosofie en productietechnieken van dichtbij meegemaakt. Hij heeft de taal en cultuur geleerd en is de auteur van het fotoboek “Sights and Scenes of Japan”, dat wereldwijd verkrijgbaar is.

Toegang tot de lezing kost 8 euro voor Neos-leden en 15 euro voor niet-leden. Vooraf inschrijven is verplicht en kan bij Didier Bourgoy via 0475252034 of Didier.bourgoy@telenet.be.

Klifhanger: Hoe is Japan erin geslaagd om een wereldmacht te worden zonder enige natuurlijke grondstoffen? Deze en vele andere vragen zullen tijdens de lezing worden beantwoord. Mis deze unieke kans niet om de diepere geheimen van Japan te ontdekken.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen