11.8 C
Knokke-Heist

Jonge dieren gespot in het natuurgebied Sashul

Wist je dat de Sashul als site een restant is van het vroegere stapelterrein van steenblokken die men nodig had voor de bouw van de strekdammen van de haven van Zeebrugge?

Daarna werd het terrein tot 1989 gebruikt als goederenrangeerstation en transportzone voor auto’s.

Nu is het een strook interessante natuur dat als groene buffer de havenzone scheidt van het woongebied van Heist. De opgespoten bodem van de Sashul bestaat vooral uit schelpenrijk zand, dat veel kalk bevat, en lijkt dus erg op dat van jonge kalkrijke kustduinen. De ondiepe plassen staan in de winter en lente meestal blank, maar vallen droog in de latere zomer. Je treft er pioniersvegetaties aan zoals fraai duizendguldenkruid, maar ook meer zoutminnende soorten zoals aardbeiklaver en zee-aster.

De Sashul is eigendom van de Vlaamse Overheid, en in beheer bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Recent zijn er ook jonge hertjes gespot. Als je plannen hebt om te gaan wandelen met je viervoeter in de Sashul is het dus mogelijk om deze jonge dieren tegen te komen. Honden dus aan de leiband om te vermijden dat er “ongelukken” gebeuren.

2 REACTIES

  1. Tot men begon aan de bouw van de Vandammesluis was dit oord één groot agrarisch gebied dat vooral bestond uit weiden die begrensd werden door de Leopoldsvaart. Het was nogal laag gelegen en in het midden kon je vanaf de Elizabetlaan de Fourierstraat langs twee zijden in of uitrijden die ook laag gelegen was. Deze straat is inmiddels ook reeds lang verdwenen daar dat een verhoogde losplaats was geworden voor steenblokken die via vier sporen konden gelost worden. Het zou leuk zijn moesten er nu allerlei diertjes hun intrek nemen. Vossen heb ik er al meermaals gezien.

  2. De groenzone liep volgens het gewestplan tot aan de Vandammesluis . Het was een buffer tussen het toeristische Heist en het havengebied . Een deel ervan werd TIJDELIJK ingenomen voor het storten van steenbrokken. De tijdelijke inname werd permanent . En de werfzone werd havenzone . Wat nog erger is is dat het scheencollege van Knokke-Heist akkoord ging met de grenswijziging waardoor het gebied overgeheveld werd naar Brugge zonder enige compensatie . Waar Knokke-Heist aanspraak had kunnen maken om een zetel in het bestuur van de haven werd ook die kans verkeken. En nu maar klagen dat ze niets te zeggen hebben in het havengebeuren !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen