13.9 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021
HomeKnokke-HeistJonge twintigers gecontacteerd om vrijgekomen plaatsen in te vullen

Jonge twintigers gecontacteerd om vrijgekomen plaatsen in te vullen

In Knokke-Heist hebben momenteel 23 000 inwoners (70% van de totale bevolking) hun eerste prik gehad en zijn al 13 000 Knokke-Heistenaars (40%) volledig gevaccineerd. In de eerstkomende weken worden in het vaccinatiecentrum Molenhoek in Westkapelle de personen geboren in de nineties verder afgewerkt en via de QVax-reservelijst ook al jongeren geboren in 2000 tot 2002 gecontacteerd om vrijgekomen plaatsen in te vullen. 

Pzifer-vaccins voor 16-17 jarigen  

Het gemeentebestuur moedigt nu ook de 16- en 17-jarigen aan om zich op de QVax-reservelijst te registreren. Zij krijgen in het vaccinatiecentrum Molenhoek dan een Pfizer-vaccin toegediend. Via de QVax-reservelijst kunnen –41 jarigen zich eveneens kandidaat stellen voor een Janssen-vaccin. Het voordeel van dit vaccin is dat je maar 1 prik nodig hebt om volledig ingeënt te zijn tegen Covid. De voorbije dagen werden reeds vissers en risicopatiënten met dit vaccin ingeënt. Het gemeentebestuur wil nu ook redders, jeugdmonitoren, jobstudenten…  en alle andere jongeren die veel publieke contacten onderhouden, aanmoedigen om zich kandidaat te stellen om met het Janssen-vaccin gevaccineerd te worden. Wie reeds geregistreerd is op QVAX moet de procedure nog eens overdoen en expliciet aangeven dat hij/zij wil opgeroepen worden voor een Janssen-vaccin.    

Janssen-vaccin voor –41 jarigen 

Momenteel worden mensen jonger dan 41 jaar standaard niet uitgenodigd voor een vaccinatie met een Janssen-vaccin in de vaccinatiecentra. Zij kunnen wel gevaccineerd worden met dit vaccin als ze eerst voldoende geïnformeerd worden en zelf aangeven met dit vaccin gevaccineerd te willen worden. Zo krijgen mensen jonger dan 41 jaar dus wel de kans om toch met het Janssen-vaccin gevaccineerd te worden. Voor hen kan dat immers betekenen dat ze sneller volledig gevaccineerd kunnen worden, wat af te wegen valt tegen het risico op zeer zeldzame ernstige bijwerkingen. Voor sommige mensen kan dat betekenen dat ze verschillende weken vroeger gevaccineerd kunnen worden dan wanneer ze moeten wachten op een ander vaccintype. Hoeveel mensen jonger dan 41 jaar zo de kans hebben om sneller gevaccineerd te worden, zal natuurlijk afhangen van hoeveel Janssen-vaccins er de komende weken geleverd worden.  

Zo wil de overheid de beschikbare vaccins maximaal inzetten en zo veel mogelijk Vlamingen voor het begin van de zomervakantie aan een 1ste (en 2de prik) helpen, zodat mensen met een gerust gemoed de zomerplannen kunnen aanvatten, jong en oud. 

Mensen jonger dan 41 jaar kunnen via QVAX aangeven dat ze bereid zijn om gevaccineerd te worden met een Janssen-vaccin. Bij een nieuwe of een bestaande inschrijving op QVAX komt er een keuzeveld bij mensen jonger dan 41-jaar, waarin ze kunnen aangeven dat ze ook voor vaccinatie met een Janssen-vaccinatie opgeroepen willen worden. Ze nemen kennis van het zeer zeldzame risico op ernstige aandoeningen 

Wat zijn de principes? 

  1. De inschrijving voor een Janssen-vaccin via QVAX is vrijwillig.  
  2. Een inschrijving op QVAX resulteert niet automatisch in een uitnodiging voor het Janssen-vaccin. De persoon geeft zich op als reserve die bereid is om ook voor een Janssen-vaccin opgeroepen te kunnen worden. De persoon kan even goed voor een ander type vaccin opgeroepen worden wanneer hij/zij bovenaan de reservelijst staat en er een ander vaccintype beschikbaar is gekomen. Er is dus nog altijd geen keuzevrijheid voor een vaccin.  
  3. Zoals altijd sluit een inschrijving op QVAX de persoon in kwestie niet uit van een uitnodiging via het reguliere kanaal. Als de persoon niet opgeroepen wordt via QVAX, zal hij/zij nog altijd via brief uitgenodigd worden wanneer zijn/haar leeftijdsgroep aan de beurt is.  
  4. De vaccins voor mensen die via QVAX worden opgeroepenworden volgens dezelfde prioriteiten verdeeld als via het reguliere kanaal, waarbij we dalen in leeftijd van oud naar jong. 
  5. Iedere persoon die op QVAX aanduidt met een Janssen-vaccin gevaccineerd te willen worden, zal extra informatie krijgen waarin de risico’s van het Janssen-vaccin uitgelegd worden.  

Hoe werkt het? 

Iedereen kan zich via www.qvax.be inschrijven op de reservelijst van zijn/haar vaccinatiecentrum. Iedereen jonger dan 41 jaar wordt op het einde van die inschrijving ook gevraagd aan te geven of hij/zij bereid is gevaccineerd te worden met een Janssen-vaccin. Bij die keuze krijgt de persoon ook uitleg over het kleine risico op ernstige bijwerkingen van het vaccin. Personen die zich eerder al ingeschreven hadden via QVAX, krijgen een e-mail met de vraag hun inschrijving bij te werken met deze keuze.  

Personen kunnen dus ook op elk moment opnieuw inloggen in QVAX en hun inschrijving bijwerken, ook hun keuze om al dan niet het Janssen-vaccin te kunnen krijgen. 

Wie zo via QVAX heeft aangegeven bereid te zijn om gevaccineerd te worden met een Janssen-vaccin, kan door zijn vaccinatiecentrum opgeroepen worden wanneer er een vaccin beschikbaar is. Dat gebeurt dan via QVAX, dus via een sms en/of e-mail die de persoon heeft ingegeven bij zijn QVAX-inschrijving. Zo’n uitnodiging komt dus niet per post.  

Die oproep hoeft ook niet last-minute gebeuren, op dezelfde dag van de vaccinatie, maar kan door het vaccinatiecentrum een aantal dagen op voorhand verstuurd worden. Het blijft dan wel belangrijk dat je als burger meteen reageert en bevestigt dat je op de uitnodiging wil ingaan en een afspraak maakt, anders zal je vaccinatiecentrum een volgende persoon uitnodigen.  

Zoals altijd volgen ook de uitnodigingen voor een Janssen-vaccin via QVAX de prioriteiten in de vaccinatiestrategie, en zal wie prioritair en/of de oudste is, eerst opgeroepen worden. 

Voor meer info: Via QVAX inschrijven voor een Janssen-vaccin – Laat je vaccineren 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers