zondag, april 14, 2024
HomeCultuurJunior Journalistenwedstrijd Stimuleert Jong Talent in Knokke-Heist

Junior Journalistenwedstrijd Stimuleert Jong Talent in Knokke-Heist

In de digitale wereld van vandaag blijft het belang van lezen en schrijven een cruciale factor in de ontwikkeling van jonge geesten. Dit wordt erkend door Davidsfonds Knokke en Westkapelle, die voor de 31e keer de Junior Journalistenwedstrijd organiseerden, een initiatief dat de passie voor lezen en schrijven onder jongeren in Vlaanderen en Brussel wil aanwakkeren. Deze wedstrijd, de grootste van zijn soort voor jongeren, benadrukt het gebruik van verzorgd Nederlands en correcte spelling.

Leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar van de Knokke-Heistse scholen namen de uitdaging aan om creatieve stukken te schrijven rond het thema ‘Oost West, Thuis Best?!’. Dit thema werd vanuit diverse invalshoeken benaderd, zoals droomreizen, familiale geschiedenis, vluchtelingen, en persoonlijke groei, waarmee de breedte en diepte van de jonge schrijvers talenten werden tentoongesteld.

De competitie kende dit jaar twee winnaars: Jul Harrak van de Sint-Jansschool met ‘Het verhaal van Jean-Baptiste’ en Tristan Heylen van Duinenkind met ‘Op de vlucht’. Emile De Groote van Sint-Jansschool veroverde de derde plaats met ‘Brandend huis’. Andere finalisten werden ook erkend en beloond met boekenpakketten en diploma’s tijdens de feestelijke prijsuitreiking, die plaatsvond in de Openbare Bibliotheek Knokke-Heist met een Fair Trade-receptie.

De ceremonie werd extra verrijkt door speciale gast Hilde Janssens, die haar passie voor reizen deelde, perfect aansluitend bij het thema van dit jaar. De jury, bestaande uit lokale literaire en culturele figuren, benadrukte de kwaliteit en originaliteit van de inzendingen.

De winnaars gaan door naar de nationale finale, die op 21 april 2024 in het Vlaams Parlement zal plaatsvinden, waar ze de kans krijgen om hun talent op een nog groter podium te tonen.

De Junior Journalistenwedstrijd bewijst dat, ondanks de overheersing van digitale media, de liefde voor lezen en schrijven levendig wordt gehouden bij de jonge generatie, wat essentieel is voor hun intellectuele en creatieve ontwikkeling.