zondag, april 21, 2024
HomeCultuurJurgen Slembrouck over Overheidsneutraliteit en Religieuze Symbolen in Cultuurcentrum Scharpoord

Jurgen Slembrouck over Overheidsneutraliteit en Religieuze Symbolen in Cultuurcentrum Scharpoord

Op donderdag 14 december 2023 vindt er een boeiende filosofische lezing plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord. Tussen 10.15 uur en 12.00 uur en vervolgens van 13.30 uur tot 16.00 uur, zal Jurgen Slembrouck, een gerespecteerd licentiaat in de moraalwetenschappen, spreken over een cruciaal onderwerp: “Hoe blijft een overheid neutraal?”

De kern van Slembrouck’s presentatie draait om de rol van religieuze symbolen in het debat over de neutraliteit van de overheid en het onderwijs. Deze discussie is bijzonder relevant in het licht van recente ontwikkelingen en uitspraken, zoals die van de Raad van State. Deze uitspraken stellen dat religieuze symbolen, zoals de hoofddoek, in sommige contexten kunnen worden beschouwd als meer dan slechts materiële objecten. De invloed van deze symbolen, los van de intentie waarmee ze worden gedragen, kan volgens studies significant zijn op (morele) opvattingen en gedragingen.

Een belangrijk aspect van deze discussie is de zogenaamde “religious priming studies”, die aantonen dat religieuze symbolen kunnen fungeren als dragers van religieuze informatie. Deze studies suggereren dat dergelijke symbolen, ongeacht de bedoeling waarmee ze worden gedragen, het vermogen hebben om de opvattingen en gedragingen van mensen te beïnvloeden.

Slembrouck zal tijdens zijn lezing dieper ingaan op de nuances van deze kwestie en de mogelijkheid van het verbieden van deze symbolen binnen specifieke contexten. Zijn expertise in moraalwetenschappen belooft een grondige en doordachte behandeling van dit complexe en gevoelige onderwerp.

De lezing is toegankelijk voor een breed publiek en de toegangsprijs bedraagt € 25. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven met de code 23ELZ15. Het evenement biedt een unieke kans om inzicht te krijgen in een van de meest besproken onderwerpen in de hedendaagse maatschappij en een diepgaande analyse te horen van een expert op het gebied.