HomeCultuurKameleon op het Van Bunnenplein komt er pas in juni

Kameleon op het Van Bunnenplein komt er pas in juni

Een toren met een bus, een bromfiets en een fiets in Nieuwpoort, opeengestapelde stenen op het strand van Oostende. Een Kameleon in Knokke-Heist op het Van Bunnenplein. Het zijn maar enkele van de werken van de kusttriënnale Beaufort die morgen officieel van start gaat. De Kameleon zal er helaas pas in juni staan omwille van de verankering.

Samenwerking kenmerkt de kunstenaarspraktijk van Jeremy Deller. Door gemeenschappen te betrekken bij zijn kunst, krijgt zijn werk een politieke invulling en haalt hij het idee van de kunstenaar als individueel genie radicaal onderuit. Neem bijvoorbeeld The Battle of Orgreave uit 2001, een van Dellers bekendste werken, waarin hij een confrontatie tussen stakende mijnwerkers en politieagenten in Thatchers Engeland naspeelt. Een enscenering die Deller regisseerde samen met mensen die écht aanwezig waren tijdens het gevecht in 1984. 

Voor Beaufort 21 plaatst Deller zijn een reusachtige kameleonattractie, in onze gemeente. Als sculptuur en glijbaan voor kinderen formuleert dit werk een alternatief voor de traditie van monumenten die meestal zeer ernstig zijn, vaak verwijzen naar historische gebeurtenissen en soms zelfs pure heroïek uitstralen. In plaats daarvan brengt Deller een eerbetoon aan een van de oudste wezens op aarde, de kameleon. Sommige kameleonfossielen tonen aan dat kameleons al zo’n zestig miljoen jaar op aarde leven. “Er is iets magisch aan kameleons,” zegt Deller, “ze kunnen dingen doen waar we alleen maar van kunnen dromen en zijn de mooiste wezens op aarde. We moeten ze aanbidden.”

De kameleon verdwijnt langzaam over de hele wereld, waarschijnlijk als gevolg van de klimaatverandering, hoewel dit niet het hoofdthema is in het werk van Deller. Zijn focus ligt op het uitnodigen van kinderen om de glijbaan te gebruiken en van de lange tong te glijden. Hiermee wil hij het idee tegenspreken dat kunst in de openbare ruimte alleen maar een decoratieve of herdenkingsfunctie kan vervullen.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers