vrijdag, april 19, 2024
HomeCultuurKeizerin Mirjam: Het Nieuwe Gezicht van Carnaval in Heist

Keizerin Mirjam: Het Nieuwe Gezicht van Carnaval in Heist

In het hart van de bruisende gemeenschap van Heist vond afgelopen zaterdag een historische gebeurtenis plaats. Het Prinsenbal, een jaarlijks hoogtepunt van de carnavalsperiode, was getuige van een unieke wending: het uitroepen van Mirjam als de eerste Keizerin van het Carnaval in Knokke-Heist. De aanstelling is immers pas op de zaterdag van carnaval.

Dit gedenkwaardige evenement, georganiseerd door het gemeentebestuur en zorgvuldig overzien door het Hof Der Prinsen, markeerde een nieuwe mijlpaal in de lokale carnavalstraditie. In tegenstelling tot voorgaande jaren, waarbij de spanning van de verkiezing in de lucht hing, was er dit keer geen twijfel mogelijk. Mirjam, die vorig jaar hoge ogen gooide met haar prestaties, stond als enige kandidaat op de lijst. Haar eerdere successen maakten dat tegenkandidaten ontbraken, waardoor ze haar derde titel mocht claimen en zichzelf uitroepen tot keizerin.

De impact van deze historische verandering is niet te onderschatten. Voor het eerst zal het carnavalsgebeuren in Heist geleid worden door een vrouwelijke heerser, een keerpunt dat de gemeenschap met trots en vreugde verwelkomt. Mirjam zelf, overweldigd door deze eer, uitte haar enthousiasme: “Het vertegenwoordigen van Heist in heel West-Vlaanderen als de eerste keizerin is een ongelofelijke eer. Ik ben ontzettend dankbaar en opgetogen over deze unieke kans.”

Knokke-Heist, bekend als een van de grootste carnavalsgemeenten, bereidt zich voor op de grootste carnavalsstoet na die van Aalst. Schepen van Evenementen Astrid Mestdach belicht de grootsheid van dit evenement: “Met een opkomst van wel 30.000 toeschouwers transformeert de stoet onze gemeente in een bruisende zee van kleur en vreugde. Maandenlange voorbereidingen door de inwoners resulteren in een schouwspel van pracht en praal.”

Echter, de avond werd niet enkel gekenmerkt door festiviteiten. Ondanks strikte beveiliging vonden er aan het einde enkele vechtpartijen plaats, een sombere herinnering aan de uitdagingen die grote evenementen met zich mee kunnen brengen.

Prinsenbal 13 jan 2024 (487)
Bekijk alle foto’s van Yvan Kaux