18.4 C
Knokke-Heist

Kenneth en Jason Savels smaakmakers in “Een jaar op Zee”

De boog kan niet altijd gespannen staan. Vissers werken heel hard, maar feesten ook heel hard. Ze verdienen goed hun boterham en geven dat geld graag uit. Deze maandagavond kwamen in een nieuwe aflevering van “Een jaar op Zee” de zware verhalen boven over hun stevig uitgaansleven, de uitbundige feesten en of ze nu wel of niet een gat in hun hand hebben.

Maar er zijn ook pientere ondernemers onder onze vissers. Terwijl de lokale vissersvloot in Zeebrugge blijft moderniseren en groeien, bouwt de familie Savels ook aan een nieuwe veelzijdige kotter om de visserij in de regio te versterken. De oplevering is gepland na de zomer, wat een impuls zal geven aan de visserij in Knokke-Heist en Zeebrugge.

In de afgelopen 20 jaar is de vissersvloot in Zeebrugge bijna gehalveerd, maar dankzij grotere en modernere schepen is de aanvoer op peil gebleven. Terwijl Nederland bezig is met een grote saneringsoperatie, zet België volop in op vlootvernieuwing. Dit jaar wordt de vloot verder uitgebreid met minimaal één nieuwe boomkorkotter.

De ondertussen bekende Vlamingen Steve en zonen Kenneth en Jason Savels (Z 53 ‘Van Eyck’) zijn momenteel bezig met de bouw van een nieuwe multifunctionele kotter bij scheepswerf Padmos in Stellendam. De nieuwe Z 53 zal voornamelijk bokken, maar de familie Savels wil ook twinriggen en mogelijk op kreeftjes vissen. Werfdirecteur Leon Padmos vertelt dat de nettenrol nog niet op de tekening staat, omdat dit nog moet worden uitgewerkt.

Het 38 meter lange casco van de nieuwe Z 53 wordt identiek aan dat van de Z 483, Z 98 en Z 39, de drie succesvolle bokkers die sinds vorig jaar zomer in de vaart zijn gebracht. De bovenopbouw, met een iets ander stuurhuis en een nettenrol, zal het enige verschil zijn.

Steve Savels startte eind vorige eeuw zijn eigen bedrijf en heeft sindsdien nauw contact met de familie Padmos. De bouw van de nieuwe kotter volgde op een traject van twee jaar. Het proces werd bemoeilijkt door materiaaltekorten en gestegen prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Het casco van de Z 53 wordt gebouwd bij huisleverancier CSR in Rotterdam, waar deze zomer ook de nieuwe mesheftenvisser KG 8 te water wordt gelaten.

De familie Savels zocht lange tijd naar een geschikte tweedehands kotter ter vervanging van de uit 1981 stammende Z 53 ‘Van Eyck’. Door beperkingen vanwege Belgische regels bleek dit erg moeilijk en werd uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw.

Steve Savels is nog steeds tevreden met de huidige Z 53. Zoals je kon zien in de aflevering gisterenavond was de kotter na zeven dagen vissen in de Ierse Zee nog zeer succesvol. Volgens Savels doet de oude kotter het nog uitstekend en besomt als een tierelier. Maar de toekomst lonkt…. hopelijk trekt het programma ook wat jonge vissers naar de sector. Want wie wil werken kan er ook nog altijd goed verdienen.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen