18.9 C
Knokke-Heist

Kerk Westkapelle Tien Jaar na Verwoestende Brand

Een decennium geleden onderging de kerk van Westkapelle een verwoestende brand, maar het historische monument herrees uiteindelijk in adembenemende pracht.

De historische Sint-Niklaaskerk van Westkapelle, een deelgemeente van Knokke-Heist, werd tien jaar geleden op deze dag volledig verwoest door een uitslaande brand. Het vuur ontstond tijdens werkzaamheden aan het dak en verspreidde zich snel door het gebouw. Ondanks de snelle interventie van de brandweer kon de kerk niet worden gered.

De verwoesting van de kerk, die zijn oorsprong kent in de twaalfde eeuw, resulteerde in een complexe wederopbouw. Na een langdurige verzekeringskwestie en uitgebreide stabiliteitsstudies werd het beschermde monument uiteindelijk herbouwd. Zes jaar en acht maanden later is het resultaat indrukwekkend.

Jan Bode, van de kerkfabriek, prijst het vier jaar oude vernieuwde gebouw als een meesterwerk van restauratie: “Het oude, sacrale deel van de kerk combineert historie met toekomstvisie.” De kerk is nu uitgerust met energiebesparende voorzieningen, moderne zitplaatsen en een schitterend natuurstenen altaar. Bovendien beschikt het over een multifunctionele ruimte met vergaderruimtes, een bar en een uniek plafond.

De heropbouw van de kerk was een verhaal met grote symboliek, volgens Bode: “Het toont aan dat je na een tegenslag in het leven kan recht krabbelen en dat het zelfs beter dan vroeger kan zijn.” De voldoening is enorm voor de gemeenschap, die nu een prachtig gebouw heeft om samen te komen en te vieren.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen