woensdag, mei 22, 2024
HomeDammeKiezen voor Lokale en Duurzame Vissoorten tijdens eindjaar en erbuiten

Kiezen voor Lokale en Duurzame Vissoorten tijdens eindjaar en erbuiten

Onderzoek toont aan dat de gemiddelde Vlaming één keer per week vis, week- en schaaldieren consumeert. Met 16% die meerdere keren per week vis eten, is het duidelijk dat vis een favoriet blijft in de Vlaamse keuken.

De recente studie van iVox, uitgevoerd in september 2023 in opdracht van VLAM, onthult dat vis niet alleen lekker en licht verteerbaar is, maar ook een gezonde aanvulling op de Vlaamse eetgewoonten vormt. Deze bevindingen zijn in lijn met de algemene voedingsrichtlijnen voor België, die aanbevelen om een tot twee keer per week vis te eten.

Ondanks deze positieve aspecten, zien veel Vlamingen vis als minder verzadigend en duurder in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Ook de voorkeur van tafelgenoten speelt een rol in de viskeuze.

De thuiskeuken wordt gedomineerd door zalm en kabeljauw, die samen 52% van de thuisconsumptie van vis in Vlaanderen uitmaken, volgens GfK Belgium. Dit is opmerkelijk, aangezien Vlaanderen rijk is aan lokale vissoorten zoals tong en schol. Interessant is dat de helft van de Vlamingen lokale en duurzame vis prefereert, met een verscheidenheid aan prijsvoordelige opties zoals wijting, ponen en hondshaai.

De aankoop van vis wordt voornamelijk beïnvloed door prijs, smaak en uiterlijk. Hoewel drie kwart van de Vlamingen openstaat voor het proberen van andere vissoorten dan zalm en kabeljauw, blijkt dit in de praktijk een uitdaging door gebrek aan kennis, beperkt aanbod en gewoontes.

Het onderzoek toonde ook aan dat de kennis over lokale vissoorten voor verbetering vatbaar is. De top tien van meest genoemde soorten en de werkelijke top tien van meest aangevoerde soorten in Vlaamse havens verschillen aanzienlijk. Dit benadrukt de noodzaak voor meer educatie over lokale vissoorten.

Minister van Visserij, Hilde Crevits, benadrukt het belang van het steunen van de Vlaamse visserijsector, die niet alleen professioneel en innovatief is, maar ook streeft naar milieuvriendelijke visserijpraktijken. Zij benadrukt het belang van een gedragsverandering om Vlamingen aan te moedigen vaker voor lokale vis te kiezen.

Een belangrijk aspect van vispromotie is het benadrukken van seizoensgebondenheid. Net als groenten en fruit hebben de meeste vissoorten een seizoen waarin ze op hun best zijn. Dit wordt weerspiegeld in de viskalender van VLAM, die rekening houdt met kwaliteit, aanvoer, paaiseizoenen en duurzaamheid. Deze kalender helpt consumenten bij het maken van geïnformeerde keuzes.

In 2024 worden extra inspanningen geleverd om de consument meer bekend te maken met duurzame viskeuzes. De VLAM-campagne ‘Vis en seizoenen’ promoot elk seizoen drie soorten vis, waaronder schaal- en schelpdieren, via diverse media en in visverkooppunten. Dit wordt ondersteund door receptenfolders en een actieve online aanwezigheid.

Deze inspanningen benadrukken het belang van bewustzijn en educatie in de keuze voor lokale, seizoensgebonden en duurzame vis. Door deze keuzes te maken, steunen consumenten niet alleen de lokale visserijsector, maar dragen ze ook bij aan een gezondere en meer duurzame voedselvoorziening.