7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Kneistikrant is de anonieme scheldkanonnades en/of bedreigingen beu

Online reacties, ze zijn een groot goed in de Kneistikrant, maar tegelijkertijd reden voor de nodige onrust: TheVerge heeft deze zomer de online comments uitgezet, vlak daarna gevolgd door The Daily Dot. Nieuw is het niet, in 2014 gingen grote spelers CNN, Reuters en Popular Science ze voor. De grote sites willen hiermee af van trollen, hufterigheid (‘the lack of cilivility’) en terugkerende spambots. We krijgen dagelijks honderden reacties binnen waarvan een groot deel niet meer in onze krant komt”, zegt onze hoofdredacteur Geert Deman.

“Ik begrijp best dat steeds meer sitebeheerders besluiten de comments-secties op slot te zetten. Waar je als site-eigenaar op hoopt, zijn inhoudelijke discussies, geen scheldkanonnades of bedreigingen, zegt Deman ernstig. We gaan allicht vanaf 1 januari de mogelijkheid tot discussie naar de social media verhuizen. De gedachte daarbij is dat mensen vanuit hun persoonlijke Facebookaccounts minder snel onbeschofte reacties zullen plaatsen, plus dat onze kranten van Knokke-Heist, Damme, Sluis en Brugge weer ‘schone’ artikelen kunnen bieden; zonder ongepaste reacties of opmerkingen”.

Er is vandaag nog geen beslissing gevallen. Maar het zou dus best kunnen dat na 16 jaar onze krant stopt met de mogelijkheid om in de krant zelf te reageren en dit nog enkel toe te laten via onze sociale mediakanalen. Daar zal ook nog wel moderatie nodig zijn. Want ook daar geldt: social media zijn niet per definitie sociaal. Maar het is minder anoniem en er is een grotere sociale controle.

6 REACTIES

 1. Velen zouden hun commentaar niet durven geven met vermelding van hun (echte) naam.
  Misschien ligt daar een oplossing ? Waarom gebruikt men anders een pseudoniem ? De anonimiteit resulteert inderdaad te dikwijls in verbale baldadigheid.

  • Ik zou voorzichtig zijn met die sociale mediakanalen. Wat te grof is om te publiceren in Kneistikrant kunt u nog altijd wissen. Met wat op sociale media komt gaat dat niet meer. Ik zit niet op sociale media daar ik al genoeg gezien en gehoord heb van pesterijen en vuilspuiterij (niet tegenover mij persoonlijk) en vaak kun je ook moeilijk achterhalen van wie het komt als ze een vals account aanmaken. U doet natuurlijk wat u wenst en acht te doen. Het is uw krant en ook deze van de Knokke-Heistenaar én zelfs van andere gemeenten. Hopelijk gebruikt iedereen zijn/haar verstand en laat men de scheldtirades achterwege want het moet voor de redactie verre van leuk zijn al die vuilspuiterij te moeten lezen. Je kunt bv. zaken waarmee je niet akkoord bent binnen de gemeente aankaarten op een “propere” wijze ook. We mogen al blij zijn dat we onze eigen mening MOGEN geven! Dan moet er ook geen misbruik van gemaakt worden!

 2. Okido, Zeedijk-Knokke heeft blijkbaar de hoofdvogel afgeschoten!
  Het is blijkbaar een artikel waard … en hiermee geeft u onbedoeld aandacht aan die zogenaamde trollen!
  Aan hoofdredacteur Geert Deman, laat het ons nu ook niet dramatiseren, scherpe formuleringen zijn nodig dezer dagen, het heeft in ieder geval het voordeel van de duidelijkheid om het publiek juist te wijzen op een aantal zaken via woord en wederwoord. Zolang er niet wordt opgeroepen tot geweld, terrorisme enz … moet zowat alles kunnen, zoals eerder aangehaald, we zitten gelukkig niet in Rusland, China, Iran, Noord-Korea enz … allemaal voorbeeldige “democratieën”, waar je voor een zogenaamd foute mening jaren achter de tralies belandt.
  “Schone” artikelen, u bedoelt daarmee artikelen die geen controverse uitlokken? Ik veronderstel dat een journalist schrijft over wat er actueel gebeurt zonder bij stil te staan of dit nu schoon is of niet. Berichtgeving is berichtgeving.

  P.S. Facebookaccounts? Gaat dit iets oplossen, denkt u? Enig idee hoeveel nepaccounts er zijn? Sedert de overname van Twitter door Musk, heel wat nepaccounts verwijderd.

 3. Ik gebruik inderdaad een pseudoniem op aanraden van iemand die wegens bedreigingen van mensen die met zijn standpunt niet akkoord gingen niettegenstaande zijn artikel wel realistisch en niet brutaal geschreven was bang werd. Nu schrijft deze persoon niet meer, zelfs niet met een pseudoniem. Moest ik zaken schrijven die u liever niet heeft mag u ze gerust verwijderen. Normaliter beoordeelt u sowieso elk artikel vooraleer het te publiceren. Scheldpartijen en oproepen tot geweld horen inderdaad zeker niet thuis in Kneistikrant en in geen enkele krant. Maar een mening geven over gevoelige zaken kan soms gevaarlijk zijn. Nu schrijf ik onder mijn eigen naam maar met de je “eigen waarheid” te schrijven die tevens ook meestal deze van het grootste deel van de bevolking is, moet je soms oppassen want sommigen hebben een “andere” waarheid die meer in hun kraam past vooral als het om hun eigenbelang gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen