maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Kneistse bultrug walvis dood aangespoeld in Nederland

Op militair oefenterrein de Vliehors is dinsdagochtend een dode bultrugwalvis van 7 meter lang aangespoeld. De militaire oefeningen gaan gewoon door.

Volwassen bultruggen kunnen veel groter worden, dus dit lijkt een jong exemplaar te zijn, vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. Ook is de tong van het dier naar buiten gekomen. Dit duidt er, volgens haar, op dat het dier al langer dood is.

Het dier wordt is gisteren meteen ook geborgen door de Nederlandse Rijkswaterstaat en naar Harlingen gebracht, zegt Van den Berg. „Meestal gaan gestrande walvissen op een kust daar ook heen, dan kunnen ze daar sectie doen op de dieren. Dat zullen ze nu proberen.”

Het gaat over “onze” bultrug die in de periode mei en juni voor de kust van Knokke-Heist zwom. Dat meldt SOS Dolfijn, die de beelden heeft vergeleken met de beelden uit mei en juni. De match is gemaakt op basis van onder andere staartfoto’s.’

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Naturalis en Wageningen Marine Research treffen voorbereidingen om onderzoek te doen op het dier. „Die gaan het dier eerst van buiten bekijken en dan langzaam naar binnen werken”, aldus Van den Berg. Dat onderzoek zal zich focussen op het achterhalen van de doodsoorzaak en of er sprake was van ziekte.

Ook bekijken de onderzoekers de maaginhoud. Daaruit kan gedistilleerd worden of het beest in de Noor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen