18 C
Knokke-Heist

Kneistse golfoorlog tussen Gheysens en Taffeiren

Na jarenlange vertraging lijkt het prestigieuze golfproject in Knokke-Heist volgens insiders eindelijk vorm te krijgen. Echter, milieubezwaren en juridische geschillen met een rijke buurman bedreigen nog steeds de voortgang en ook de beslissing van minister Zuhal Demir lijkt langer te duren dan verwacht.

Het langverwachte golfproject van 120 hectare in Knokke-Heist, ontwikkeld door vastgoedmagnaat Paul Gheysens en zijn bedrijf Ghelamco, bevindt zich in een moeilijke situatie vanwege de aanhoudende vertragingen en juridische geschillen. Gheysens heeft grote plannen voor het gebied, zoals een 18-holes wedstrijdterrein, een 9-holes oefenterrein, een 150-kamerhotel met 200 luxesuites, een 6.000 vierkante meter groot congrescentrum, 1.350 parkeerplaatsen en 79 appartementen voor werknemers.

Het project stuit echter op weerstand van buurman, Peter Taffeiren, die een paardenstoeterij in de buurt heeft. Taffeiren diende vorig jaar al een honderd pagina’s tellend bezwaarschrift in tegen het project en beschuldigde Gheysens ervan het golfspel als dekmantel te gebruiken voor een groot vastgoedproject, gericht op de verkoop van vakantiewoningen in plaats van toerisme.

Gheysens heeft zijn plannen enigszins aangepast in reactie op de bezwaren van de Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), die in augustus een vergunning voor het project weigerde. Hij heeft de hoeveelheid extra grond die voor de golfheuvels nodig is verminderd, en het geplande hotel zal nu 30 centimeter dieper worden gebouwd. De Dujardinader, een beek die Demir wilde behouden, wordt echter nog steeds niet gespaard; Gheysens wil het alleen verleggen. Of dit voldoende is om groen licht te krijgen vanuit Vlaanderen is nog maar de vraag! Al blijkt de druk op Demir bijzonder hoog te zijn.

Ondanks deze aanpassingen heeft Gheysens onlangs Taffeiren gedagvaard weet De Tijd dit weekend, wat een nieuwe wending geeft aan het juridische geschil tussen de twee partijen. De voortgang van het prestigieuze golfproject blijft hierdoor onzeker. Maar het split ook de inwoners van Knokke-Heist in twee groepen. Terwijl het net de bedoeling was van het Gemeentebestuur om dit dossier zonder veel tromgeroffel te laten realiseren.

Terwijl de juridische strijd voortduurt, vragen velen zich af of Knokke-Heist ooit het langverwachte golfresort zal krijgen andere vrezen dan weer dat de middenpolders in onze gemeente voorgoed zullen verdwijnen omwille van Gheysens drang om zijn project te realiseren. Wat zal de toekomst brengen voor dit omstreden project en de betrokken partijen?

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen