4.2 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Knokke-Heist gaat voor dubbel zoveel groen

Op het Maes- en Boereboomplein in hartje Heist is aannemer CAAAP met de werkzaamheden van HOOST gestart. Door deze werkzaamheden, met onder andere de aanleg van een ondergrondse parking voor meer dan 250 wagens, is het gemeentebestuur van Knokke-Heist genoodzaakt de huidige beplanting en bomen te laten weghalen. Het gemeentebestuur begrijpt dat deze beslissing bij sommigen gevoelig kan liggen, maar wil benadrukken dat ze niet over één nacht ijs gegaan is 

Na de afweging van heel wat factoren,heeft het gemeentebestuur besloten om de verwijderde beplanting en bomen te vervangen door dubbel zoveel groen dat in de komende jaren doorheen de gemeente geplant zal worden. 

Dubbel zoveel groen 

Als bestuur is Knokke-Heist enorm begaan met openbaar groen en klimaatopwarming. Daarom werden verschillende gespecialiseerde studiebureaus aangeschreven om een verplantbaarheidsonderzoek uit te voeren. Hierbij speelt de gezondheid van de bomen een grote rol. Gezonde bomen hebben namelijk voldoende energiereserve om met beperkt wortelverlies om te gaan. Ongezonde bomen zouden de verplantshock niet te boven komen. 

Uit de studies kwam echter dat het overgrote deel van de bomen teveel dood hout en een magere kroon vertonen. Slechts 16 bomen komen in aanmerking om te verplanten maar door de korte plantafstand van elkaar zouden ook zij een groot deel van hun wortels verliezen. 

Bijkomend probleem was het transport. De bomen dienen immers met een kluit van ongeveer 4 meter diameter verticaal getransporteerd te worden en ook daarvoor zou zware snoei noodzakelijk zijn. Bovendien zijn er geen garanties dat de bomen al deze ingrepen zullen overleven. Tel daarbij nog de kostprijs voor het verplanten en dan concludeert het gemeentebestuur dat we voor deze budgetten dubbel zoveel bomen kunnen aanplanten mét groeigarantie. 

Bij de heraanleg van het Maes- en Boereboomplein worden dus uiteraard nieuwe bomen aangeplant, maar ook doorheen Knokke-Heist zal heel wat extra openbaar groen gecreëerd worden. 

Ook dit moet je even lezen

1 REACTIE

  1. Dit is een héél goede zaak in plaats van alles onder het beton te gieten. Die foto van de omgeving rond “HOOST” is mooi met die schattige marktkraampjes (die in vele gevallen inmiddels zware vrachtwagens geworden zijn).
    Heeft men ook rekening gehouden met het feit dat zowat de ganse markt onderkelderd zal zijn voor garages? Die gebouwtjes rechts of ten oosten van “HOOST” zouden dienen als winkelpand of horecazaak, wetende dat er
    al ZOVEEL LEEGSTAND is betreffende de twee voornoemde handelstakken. Zou een park met een fontein, zitbanken en een windscherm/paravang hier niet beter passen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over