18.9 C
Knokke-Heist

Knokke-Heist introduceert toeristentaks

In een poging om de gemeentelijke schatkist verder te versterken en iedereen gelijk voor de wet te maken, introduceert Knokke-Heist als laatste kustgemeente een toeristenbelasting. Vanaf 2024 zullen hotels, hostels en gastenkamers 125 euro per slaapplaats moeten betalen, vakantiewoningen 250 euro per bed en informele logies 500 euro per slaapplaats moeten betalen. Deze verandering is het gevolg van een beslissing van het gemeentebestuur en is bedoeld om een slordige 2 miljoen euro per jaar op te brengen.

De toeristenbelasting wordt ingevoerd voor de aanslagjaren 2024 tot en met 2025 in de vorm van een jaarlijks ondeelbare belasting geheven op het exploiteren van een toeristische logies gelegen op het grondgebied van de gemeente. De toeristische logies die niet-aangemeld of niet-erkend zijn bij Toerisme Vlaanderen vallen eveneens onder het toepassingsgebied. Het aantal slaapplaatsen zoals opgenomen in het basisregister Toerisme Vlaanderen vormt daarbij een weerlegbaar vermoeden.

De minimumbelasting wordt vastgesteld op 1000 EUR per toeristische logies. Ook eigenaren van tweede verblijven die deze verhuren zullen de belasting moeten betalen. Volgens burgemeester Piet De Groote zal dit echter leiden tot de afschaffing van de tweede verblijfstaks. Het is aan de uitbaters van toeristische logies om te beslissen of ze de toeristenbelasting doorrekenen in hun eigen verhuurprijs.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen