13.9 C
Knokke-Heist
woensdag, oktober 20, 2021

Knokke-Heist moet ook jongeren aantrekken om er te wonen

Niet alleen in Knokke-Heist zijn woningen voor heel wat jongen niet meer betaalbaar. Ook andere kustgemeenten zien heel wat jongeren hun gemeente verlaten. Nieuwpoort gaat daarom jonge mensen die een woning kopen in de badstad, een premie geven van 10.000 euro. Iedereen die een eerste woning koopt en maximaal 35 jaar oud is zal recht hebben op die premie. Op die manier willen we de bevolking in Nieuwpoort verjongen, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

Het is al jaren zo dat de kustgemeenten een oudere bevolking hebben. Nieuwpoort wil jongeren aantrekken door hen te helpen als ze een woning in de badstad kopen. Burgemeester Geert Vanden Broucke: “Naast die premie van 10.000 geven we ook een korting op de grondlasten. Jongeren moeten de eerste 5 jaar maar de helft van hun onroerende voorheffing komen als ze een woning in Nieuwpoort kopen.”

De gemeenteraad moet de maatregel eind deze maand nog goedkeuren. Burgemeester Vanden Broucke: “Het is niet dat we senioren weg willen maar we willen een gezondere mix tussen jong en oud.”

Ook Knokke-Heist moet om een evenwicht te krijgen onder de inwoners op zoek naar zo’n 7000 jongeren die hier willen wonen. Of er ook in onze gemeente plannen zijn om dergelijke premie te voorzien kon vandaag niemand bevestigen. Al is 10 000 euro op een gemiddelde woning van 700 000 euro misschien niet genoeg om jongeren naar hier te krijgen. Voor de toekomstige Schepen van jeugd alvast een uitdaging om hier mee samen met haar collega’s in het college werk van te maken.

Lees ook deze artikels

2 REACTIES

  1. Men zal inderdaad uit een héél ander vaatje moeten tappen en dat schijnen ze in Nieuwpoort goed begrepen te hebben. Het beleid van onze “riante” gemeente jaagt alleen jonge mensen weg om plaats te maken voor oudere inwijkelingen (met alle respect voor die mensen want ze hebben er in de meeste gevallen ook voor gewerkt én gespaard). Over de kapitaalkrachtige bouwpromotoren en zakenlui zullen we het maar niet hebben want dat is een klasse apart en het zijn vooral zij die de prijzen de hoogte injagen. Tegen de gewone oudere mensen kun je niets hebben want als ze het geld ter beschikking hebben staat niets hen in de weg om hier een villa, huis of appartement te kopen als ze van de kust houden.

  2. “Ook Knokke-Heist moet om een evenwicht te krijgen onder de inwoners op zoek naar zo’n 7000 jongeren die hier willen wonen.”

    Ik zou de eerste zin van de laatste paragraaf eens willen herformuleren.

    “Ook Knokke-Heist moet om een evenwicht te krijgen onder de inwoners op zoek naar zo’n 7000 jongeren die hier (financieel gezien dan) kunnen wonen.”

    Vorige week nog zakte ik in de grond van schaamte toen ik het programma “Axel Gaat Binnen” zag, Axel is zoals gewoonlijk de ster van het programma maar sommige bewoners van de “Belle Epoque” zijn dat helemaal niet, doorspekt met verwaande flauwekul uit de hoogte. Ieder keer als Knokke-Heist in beeld komt, word ik daar zelfs achteraf op aangesproken door mensen van buiten Knokke-Heist.

    Maar ter zake, ik vrees als men dat van die 7000 jongeren wil realiseren, mijns inziens broodnodig, er een radicaal ander beleid zal moeten gevoerd worden, met de huidige meerderheid die eigenlijk mee aan de basis ligt van de stadsvlucht van zeg maar jongeren en daar nog steeds geen beleid heeft op afgestemd, zal het niet lukken.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!