13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Knokke-Heist nam afscheid van Appassionata

In naam van iedereen die aanwezig was op het laatste optreden van Appassionata, maar ook van diegenen die er deze keer niet bij konden zijn, bedankte Cultuurschepen Annie Vandenbussche, Jan en John, maar ook elke Apie.


“Elke Appie en elke ouder van een Appie zal het ermee eens zijn: hun jonge leven veranderde dankzij de magie van de speelvreugde die zij beleefden bij Appasionata. Dit is dan ook het niet te onderschatten APPA-mysterie, zei Vandenbussche.
De twee strafsten ongetwijfeld, Jan en John. Maar we zouden de waarheid geweld aan doen als we de stuwende krachten in de coulissen er niet bij zouden vermelden. In die cruciale beginjaren was er de geweldig getalenteerde ‘stilist pur sang’ Dirk Nobus, de immer overtuigende en erudiete Karel Segers en de fantastisch enthousiasmerende wijlen Maxim Willems.


Meer jongeren naar het theater lokken door hen zelf een podium te geven waar ze zich kunnen uitleven, hun talenten ontdekken, improviseren, fantaseren, hen laten bewegen in plaats van te kijken,…Wat een geschenk was dat! Zonder deze mensen was er geen Appassionata, en zou het ook vandaag niet bestaan, want…

In 1993 startte Appasionata met De STORM van Shakespeare.


Pas 2 jaar later werd APPASSONATA Theater van en door jongeren!
In 1995 dus volgde deze productie met de prachtige titel die ook zo onwaarschijnlijk goed bij vanavond past. Na een evaluatie met Karel en Maxim – we hebben het verslag nog liggen – werd besloten dat Appa niet langer stukken van anderen zou spelen. Appa zou voortaan zichzelf brengen.Ze zouden vanaf dan creëren op 2 niveaus: Schrijven en Spelen! Verhalen voor en door de spelers zelf. Geen Shakespeares meer, wel kleurrijke teksten die Jan tijdens het hele maakproces bijeen zou schrijven. Stukken die uitmondden in theater dat geschoeid was op de persoonlijke ervaringen van jonge acteurs! En zo vonden mirakels plaats….

Jan en John, jullie waren visionairs. Het campagnebeeld van ‘Vanavond wordt er niet gespeeld’ is het lichtjes fantastische schilderij van Henri Rousseau. Het toont een jongeling en een harlekijn. De jongeling die speelt. De jongeling die zichzelf speelt en daardoor groter wordt. De jongeling vult het doek.
Grote, grote dankjewel, Jan en John, voor alle wijsheden, en levensvreugde die jullie als harlekijnen aan zoveel jongeren en ouders bezorgden. Zeldzaam zijn de mensen die een wezenlijk verschil voor vele anderen maken. Het gaat jullie fantastisch goed. En weet, de deur van Scharpoord blijft openstaan voor nieuwe experimenten van jullie hand”, waren de dankwoorden van Schepen Annie Vandenbussche.

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!