7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Knokke-Heist ondertekent Europees charter participatieve democratie

Net voor het weekend ondertekende schepen Kris Demeyere in Owla, de voormalige Heilige Familiekerk in Brugge, samen met de dienst Ruimtelijke Planning van de provincie West-Vlaanderen en een aantal andere mandatarissen van West-Vlaamse gemeenten, het Europees charter voor participatieve democratie. Het Knokke-Heistse ensemble King Jazz onder leiding van Frederik Torresan, zorgde tijdens de viering van 25 jaar dienst Ruimtelijke Planning West-Vlaanderen voor de muzikale omlijsting.

Burgers betrekken bij ruimtelijke uitvoeringsplannen
Het charter is opgesteld door de Europese Raad van Ruimtelijke Planners en wordt in geheel Europa breed gedragen. De hoofddoelstelling van het charter is om de participatie drastisch te verhogen. Op deze manier worden de burgers betrokken bij het uitdenken en uitwerken van onder andere ruimtelijke uitvoeringsplannen. Met dit charter wordt het signaal gegeven dat participatie de norm wordt, want plannen opmaken zonder op z’n minst te luisteren naar wat buurtbewoners ervan denken, is niet meer van deze tijd.

Wat betekent de ondertekening?
Als een organisatie het charter ondertekent, belooft zij om de principes van participatie toe te passen op alle ruimtelijke planningsprocessen. Het is een engagementsverklaring waarbij de organisatie zich engageert om participatie als kernwaarde te zien binnen ruimtelijke planning. De ondertekening heeft geen formele gevolgen.
Een organisatie die het charter ondertekent, sluit aan bij een netwerk van andere ondertekenaars met de nodige kennis- en ervaringsuitwisseling en met goede voorbeelden en valkuilen. In het kader van de European Planning Awards kan de European Council of Spatial Planners (ECPT-CEU) prijzen uitreiken aan voorbeeldprojecten. ECTP-CEU zorgt dus voor een uitbreiding van het netwerk rond participatie, waarbij de kennis en ervaring rond participatie alleen maar kan groeien.

4 REACTIES

 1. Hopelijk zal de burgemeester ook het ondertekend charter voor participatieve democratie toepassen voor het gemeentelijk onderwijs .
  Of is het weer alleen maar window dressing om gewoon dictatoriaal beslissingen te nemen ?

 2. – “participatieve democratie toepassen”
  – “Of is het weer alleen maar window dressing om gewoon dictatoriaal beslissingen te nemen ?”

  Het antwoord op het eerste is vrij duidelijk: natuurlijk niet!
  Het antwoord op het tweede is ook vrij duidelijk: natuurlijk wel!

  • Ik vrees dat die participatieve democratie niet meer dan als een “klucht” beschouwd kan worden. Is er ooit rekening gehouden met de mensen van de deelgemeente Heist? Achteraf kon men de plannen bekijken maar van enige vorm van inspraak was er geen sprake. Veel van die werken zijn ook niet voor de eigen bevolking bedoeld maar voor tweede verblijvers en de rijkere klasse uit het binnenland die zich hier komt vestigen.

 3. Spreek nu even niet over “participatieve democratische charters” in het bijzijn van de bewoners rond de bouwput aan de markt van de deelgemeente Heist. Velen hadden hun gerede twijfels en door het kraken en scheuren van de omliggende huizen of appartementen zijn die twijfels nu jammerlijk een realiteit geworden. Oplossing in de jaren stilletjes of bouwput weer toewerpen???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen