HomeKnokke-HeistKnokke-Heist opent tijdens paasvakantie al 3 strandhulpposten

Knokke-Heist opent tijdens paasvakantie al 3 strandhulpposten

Omdat het gemeentebestuur tijdens de paasvakantie veel volk aan onze kust verwacht, worden al 3 EHBO-strandhulpposten bemand. Het gaat om de posten ter hoogte van de Lentelaan, Zwaluwenlaan en het Lichttorenplein. Van 3 april tot 18 april 2021 zijn hulpverleners elke dag stand-by van 10.30 tot 18.30 uur om de eerste medische zorgen toe te dienen.  Ook tijdens het weekend van 24 en 25 april 2021 en het weekend van 1 en 2 mei 2021 zijn de hulpposten operationeel.  

Vanaf hemelvaartweekend start ook kustreddingsdienst op 

De kustreddingsdienst van Knokke-Heist start tijdens het hemelvaartweekend van 13 tot 16 mei 2021 op in een beperkte bezetting van telkens 3 redders in Heist, het Albertstrand en ter hoogte van het Lichttorenplein. Bij groene vlag kun je dan in deze zones tussen 10.30 tot 18.30 uur al een frisse duik in zee wagen. Van dan af lopen de openingsuren van de drie bovengenoemde hulpposten gelijk met de openingsuren van de kustreddingsdienst, namelijk van 10.30 tot 18.30 uur op volgende dagen:  

 • 13 t.e.m. 16 mei 2021 
 • 21 t.e.m. 24 mei 2021 
 • 29 en 30 mei 2021 
 • 5 en 6 juni 2021 
 • 12 en 13 juni 2021 

Vanaf 15 tot 30 juni: 5 bewaakte badzones en 5 eerstehulpposten 

Van 15 tot en met 30 juni 2021 worden vijf badzones bewaakt met een volledige bezetting: Heist, Duinbergen, Albertstrand, Lichttorenplein en Zoute. Vanaf 15 juni 2021 gaat de EHBO-container op de Zeedijk ter hoogte van de Lentelaan dicht tot 30 juni 2021 maar openen de strandhulpposten op het Heldenplein in Heist en in de Zeewindstraat in het Zoute hun deuren.  

12 bewaakte badzones en 6 eerstehulpposten in hoogseizoen 

Vanaf 1 juli tot 31 augustus 2021 wordt het aantal bewaakte badzones uitgebreid tot 12 en dit telkens in een volle bezetting van 4 redders.  

In juli en augustus kunnen badgasten opnieuw terecht in 6 strandhulpposten op volgende locaties:  

 • Heist: Heldenplein 
 • Duinbergen: Duinbergenlaan 
 • Albertstrand: Lentelaan 
 • Albertstrand: Zwaluwenlaan 
 • Knokke- centrum: Lichttorenplein 
 • Zoute: Zeewindstraat 

Meer info over de permanentie van onze kustreddingsdienst en strandhulpposten de komende (na)zomer verneem je op Bewaakte zones & EHBO | Toerisme Knokke-Heist (myknokke-heist.be) 

Stem mee op onze buurgemeente Sluis als mooiste vestingstadje van Nederland 

Knokke-Heist en buurgemeente Sluis werken steeds nauwer samen op diverse beleidsvlakken en voeren ook samen promotie om onze grensoverschrijdende Zwinstreek beter in de kijker te plaatsen. Zo besteedt Knokke-Heist in de volgende editie van KH-Magazine uitgebreid aandacht aan de recreatieve troeven die onze sympathieke noorderburen in de Zwinregio aanbieden. Omdat Sluis momenteel genomineerd is voor de verkiezing tot mooiste vestingstadje van Nederland, roept Knokke-Heist nu ook zijn inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers op om via  http://bit.do/fPoeo massaal hun stem uit te brengen voor onze Zeeuws-Vlaamse buurgemeente. Deze prestigieuze eretitel zou alvast een schitterende bijkomende parel op de kroon van onze unieke en historisch waardevolle Zwinstreek zijn!    

Vestingwallen en oude stadspoorten 

Dat Sluis een vestingstadje is, blijkt vooral door de aanwezigheid van de vestingwallen en de oude stadspoorten. De stadswallen rondom Sluis hebben een cultuurhistorische waarde en is een mooi stuk natuur voor wandelaars en fietsers. Reeds in de 14e eeuw werden versterkingen aangelegd om de toen belangrijke handelsstad te beschermen. De Spanjaarden heroverden de stad in 1587 maar in 1604 werd de stad ingenomen door de troepen van Prins Maurits. Uit deze tijd stamt het grootste deel van de stadswallen. Het is prachtig wandelen over de stadswallen met zijn grachten. Onderweg passeer je de volgende stadspoorten: 

De Steenen Beer, ook wel de Westpoort of Brugse Poort genoemd.  De Steenen Beer bestond ooit uit o.a. een manschappenzaal, een wapenzaal, een wenteltrap, opslagruimte en een kruitmagazijn. 

De Waterpoort (1424). Sinds het ontstaan van Sluis tot 1572 kwam door deze poort het overtollige water uit de omgeving van Aardenburg de stad binnen. Via een sluis stond het water in verbinding met de Sluise binnenhaven en met het Zwin.   

De Zuidpoort tegenover de molen is de oude toegangspoort van Sluis. Dit is de oude toegangspoort van Sluis naar Aardenburg. Via deze poort kwam men over een lange loopbrug en ophaalbrug in het ravelijn “Vriesland”. De poort is in gebruik geweest tot 1795 en was vroeger veel groter. Rechts aan de ingang van de poort staat nog het oude poortwachtershuisje, dit is tot 1928 bewoond geweest. 

De Oostpoort die bij het voetbalveld staat, is gebouwd tussen 1424 en 1432 door Joris Lietac. De poort is volledig gerestaureerd en is werkelijk een plaatje en indrukwekkend. 

Project Verdwenen Zwinhavens 

Hoe Sluis er in de middeleeuwen werkelijk uitzag kun je vanaf 3 juli 2021 dankzij de virtual & augmented-reality technologie interactief meebeleven in het spraakmakende project Verdwenen Zwinhavens. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers