HomeKnokke-HeistBurgemeester De Groote: "We gaan 115 ondergrondse containers plaatsen in Knokke Heist"

Burgemeester De Groote: “We gaan 115 ondergrondse containers plaatsen in Knokke Heist”

AGSO Knokke-Heist heeft 115 ondergrondse containers besteld. Bedoeling is om, verspreid over de gemeente Knokke-Heist, de locaties van de glascontainers uit te rusten met één of meerdere ondergrondse glascontainers. Waar mogelijk en aangewezen zal er een bijkomende betaalcontainer voor restfractie geplaatst worden. 

Als maatregel tegen het zwerfvuil, de meeuwenproblematiek en het te vroeg op straat plaatsen van restafval wordt een eerste ondergrondse container in gebruik genomen in de Bronlaan. Op deze locatie is voorzien om een sorteerpunt te plaatsen waar inwoners, tweede verblijvers en toeristen niet alleen hun restafval en glas kwijt kunnen, maar ook hun PMD en Papier en Karton. 

“De ondergrondse containers zullen een ideaal alternatief zijn voor tweede verblijvers en toeristen in kort verblijf die bij het verlaten van de badstad hun afval niet kwijt kunnen omdat er geen ophaling is.” zegt burgemeester Piet De Groote. 

MINDER OVERLAST 

De nieuwe containers ogen esthetisch mooi, zijn geluidsdempend en verstoren het straatbeeld van Knokke-Heist niet. Bij een goed en normaal gebruik zorgen de afvalcontainers niet voor overlast in de buurt. Doordat de containers ondergronds en geïsoleerd zijn, is de geluidshinder beperkt. Waar nodig zullen de sites uitgerust worden met camerabewaking zodat er snel opgetreden kan worden tegen sluikstorten en misbruik. Dankzij een tijdslot zal je in het centrum dagelijks je glas kwijt kunnen tussen 8 uur en 22 uur. Op die manier wordt ook de nachtrust van de buurt gevrijwaard.

AFVAL DRIVE-OUT 

Daarnaast komen er ook een 5-tal sorteerpunten, ook wel afval drive-outs genoemd, verspreid over Knokke-Heist. In deze ondergrondse containers zal je op elk moment van de dag of nacht je afval kunnen deponeren. De sorteerpunten zullen gelegen zijn langs makkelijk bereikbare plaatsen zodat de tweede verblijvers en toeristen met hun wagen eenvoudig hun afval kunnen deponeren in de daarvoor voorziene container. In een eerste fase worden containers voor restafval (tegen betaling) en glas voorzien. Op termijn wordt ook bekeken om een PMD-container en Papier&Karton-container op deze sites te plaatsen.

WERKING

De containers voor restafval, PMD, papier & karton en glas zijn allemaal voorzien van een kantelklep. De kantelklep kan handmatig geopend en gesloten worden. De restafvalcontainers zijn betalend. Om de kantelklep te kunnen openen moet eerst een muntstuk van 2 euro ingeworpen worden. De bedoeling is om vanaf januari 2022 over te gaan naar een elektronisch betaalsysteem. 

TIMING EN UITROL  

Tegen deze zomer zouden de eerste, meest kritische locaties aangepakt moeten zijn.  De locaties die reeds waren uitgerust met een betaalcontainer worden in deze eerste fase meegenomen. Dat zijn de E. Verheyestraat, de Eeuwfeestlaan, het st. Michielsplein, de Bronlaan en de Bayauxlaan/Canadasquare. Op deze locaties worden steeds 2 ondergrondse containers voorzien, één voor glas en één voor restafval. 

Op de andere locaties worden de glascontainers vervangen. Dat is in de Leopoldlaan, het Abraham Hansplein, Heistlaan (parking Delhaize). 

Er zal ook op 3 nieuwe sites een ondergrondse glascontainer voorzien worden: in de buurt van de

Elizabetlaan ter vervanging van de containers op het Albertplein, in Duinenwater aan de keerlus en ten slotte ook in de Van Nieuwenhuysestraat. 

De sites in de Bronlaan en de Van Nieuwenhuysestraat zullen in de toekomst dienen als afval driveout. 

In de tweede fase zullen na de zomer de andere sites met glascontainers aangepakt worden. Waar mogelijk en aangewezen zal er een bijkomende betaalcontainer voor restfractie geplaatst worden. 

3 REACTIES

  1. Waarom niet gratis ? Zou de mensen ertoe aanzetten om er maximaal gebruik van te maken en het sluikstorten alvast doen verminderen . Wat is de geschatte opbrengst vergeleken met wat de gemeente uitgeeft aan cultuur en sport ?

  2. Het plaatsen van vuilniscontainers is een goede zaak … op voorwaarde dat ze goed zichtbaar zijn, zeker huisvuil kunnen opvangen en er een stimulans is om deze te gebruiken.
    Al te vaak zien wij hoe dagjestoeristen, huurders, tweede verblijvers snel de vuilniszak buiten plaatsen en dit vele uren voor de ophaling.
    Het dumpen van vuil in de containers mag gerust wat kosten. Hier en daar zijn er reeds ondergrondse opvangbakken waar huisvuil, mits een kleine bijdrage, gedumpt kan worden.
    Het probleem is mensen bewust maken dat rondslingerend vuil echt niet kan.
    De meeuwen zijn niet de enige vervuilers. Geen groter vervuiler dan de mens.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers