donderdag, februari 22, 2024
HomeKnokke-HeistKnokke-Heist Schreeuwt om Gerechtigheid: Actie tegen Femicide Eist Beleidsverandering

Knokke-Heist Schreeuwt om Gerechtigheid: Actie tegen Femicide Eist Beleidsverandering

In een krachtige demonstratie aan de oude visserijschool, Kursaalstraat in Knokke-Heist, eiste zondag vrouwenbeweging Zelle van de PVDA drastische beleidsveranderingen om femicide aan te pakken, geïnspireerd door het tragische verhaal van Veronique, onze vermoorde stadsgenote.

Zondagmiddag werd de stilte van Knokke-Heist doorbroken door een krachtige stem. De vrouwenbeweging Zelle, onderdeel van de PVDA, verzamelde zich aan de oud Visserijschool; zo’n 100m van waar Veronique Nobus vorige week is vermoord. Niet alleen om te rouwen, maar ook om te strijden. De recente moord op Veronique, door haar ex-partner, werd een symbool van een veel groter probleem in België – femicide.

De Harde Realiteit

Veronique’s tragische lot is geen geïsoleerd geval. In België dit jaar alleen al werden 25 vrouwen slachtoffer van femicide, waarvan drie in West-Vlaanderen. Deze cijfers zijn niet zomaar statistieken; ze zijn een schreeuw om verandering.

Eisen voor Verandering

Annelies Vandamme, woordvoerster van Zelle, verwoordde de frustratie en eisen van de beweging. “Slachtoffers van geweld worden nog steeds onvoldoende serieus genomen. Wij vragen dringend om een ambitieuzer beleid.” Dit omvat de investering in gespecialiseerde politie-eenheden en magistraten voor intrafamiliaal- en seksueel geweld en een 24/7 toegankelijke hulplijn (1712).

Een Oproep tot Actie

De actie in Knokke-Heist is meer dan een protest; het is een oproep tot actie. De beweging verlangt naar een samenleving waarin vrouwen veilig zijn en gerechtigheid niet slechts een verre droom is. Zelle benadrukt het belang van adequate middelen en budgetten om hun eisen te realiseren.

De echo van de stemmen in Knokke-Heist reikt verder dan de Marktplein. Het is een wake-up call voor heel België, een dringende herinnering dat elk leven telt en elk verhaal gehoord moet worden. Nu is het moment voor beleidsmakers, gemeenschappen en individuen om te reageren. Samen kunnen we een verschil maken.