zondag, april 21, 2024
HomeKnokke-HeistKnokke-Heist Verwelkomt Elektrische Toekomst: Nieuwe Laadpalen en Shop & Go-Plaatsen

Knokke-Heist Verwelkomt Elektrische Toekomst: Nieuwe Laadpalen en Shop & Go-Plaatsen

Knokke-Heist toont zijn groene ambities duidelijk door fors te investeren in de infrastructuur voor elektrische voertuigen. In samenwerking met OPC en Total Energies, zag de gemeente reeds 40 nieuwe laadpalen geïnstalleerd, met nog eens 30 op de planning vóór de paasvakantie van 2024. Deze uitbreiding is onderdeel van een groter plan om tegen 2030 in totaal 495 laadpalen te hebben, in lijn met de doelstellingen van het Klimaatpact 2030.

Nieuwe Shop & Go-Parkeerplaatsen

Naast de toename van laadpunten voor elektrische wagens, introduceert Knokke-Heist ook 6 nieuwe shop & go-parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen, bestemd voor winkelende klanten, bieden 30 minuten gratis parkeren, wat bijdraagt aan een vlotte en toegankelijke winkelervaring.

Uitbreiding Laadinfrastructuur

De plaatsing van de laadpalen is een samenwerking met OPC en Total Energies, waarbij ook aandacht is voor netuitbreiding door Fluvius. Dit is noodzakelijk om de elektrische infrastructuur volledig operationeel te maken. Met de opening van een groot snellaadstation van Fastned, voorziet Knokke-Heist nu ook in de behoefte aan snellere laadmogelijkheden.

Elektrische Deelauto’s met CoopStroom

Voor wie geen eigen elektrische auto heeft, biedt Knokke-Heist via CoopStroom toegang tot elektrische deelauto’s. Dit initiatief maakt duurzame mobiliteit bereikbaar voor meer inwoners en bezoekers, en onderstreept het engagement van de gemeente voor milieuvriendelijke vervoersalternatieven.

Parkeren en Laden

Met de nieuwe en bestaande laadpalen biedt Knokke-Heist niet alleen meer laadmogelijkheden, maar ook duidelijke regels voor parkeren tijdens het laden. Zo is er na het volledig opladen een grace-periode van één uur om de parkeerplaats vrij te maken, waarmee onnodige bezetting van laadplaatsen wordt tegengegaan.

Toekomstgericht Parkeerbeleid

De introductie van shop & go-parkeerplaatsen en de uitbreiding van de laadinfrastructuur zijn slechts onderdelen van een breder, toekomstgericht parkeerbeleid. Dit beleid streeft naar een evenwichtige mix van parkeermogelijkheden die zowel de lokale economie als het milieu ten goede komen.

Knokke-Heist zet met deze stappen grote vooruitgang in de richting van een duurzamere en toegankelijkere gemeente, waarbij zowel inwoners als bezoekers profiteren van de voordelen van groene mobiliteit en innovatieve parkeeroplossingen.