18.2 C
Knokke-Heist

Knokke-Heist verzet zich tegen verdwijnen geldautomaten: “Niet alles over één kam scheren”

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist maakt zich sterk tegen het gestaag verdwijnen van geldautomaten in haar deelgemeenten. Ze roept op tot een op maat gemaakte aanpak voor elke gemeente, en niet alle steden en gemeenten op dezelfde manier te behandelen.

Knokke-Heist, een uitgestrekte en gevarieerde gemeente met verschillende kernen, uit haar ongenoegen over het concentreren van bankautomaten enkel in het centrum van Knokke. De burgemeester en schepenen benadrukken dat dit onaanvaardbaar is. De federale regering en de financiële sector hebben op 31 maart 2023 een akkoord bereikt over een betere spreiding van geldautomaten. Toch is dit volgens burgemeester Piet De Groote nog steeds onacceptabel voor Knokke-Heist.

Het aantal geldautomaten in België is al tien jaar aan het dalen als gevolg van digitalisering. Tussen 2017 en eind 2021 is het aantal gedaald van 8.000 naar 5.900, en tegen eind 2024 zouden er nog minder dan 4.000 overblijven. Een deel van de daling is te wijten aan het Batopin-project, een samenwerking tussen grootbanken zoals ING, Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC. Batopin streeft ernaar om een bankautomaat, een zogenaamd CASH-punt, binnen een straal van 5 kilometer van de woon- of werkplaats beschikbaar te stellen voor 95% van de Belgische bevolking.

Volgens burgemeester De Groote ligt het probleem in het feit dat economische overwegingen de doorslag geven bij de locatiekeuze van de CASH-punten, en dat de behoeften van digitaal kwetsbare groepen in landelijke gebieden ondergeschikt zijn. Uit een studie van de Europese Centrale Bank blijkt dat Belgen het meest ontevreden zijn over de beschikbaarheid van geldautomaten in de eurozone.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is in gesprek gegaan met Batopin om een constructieve oplossing op maat uit te werken. Burgemeester De Groote dringt er bij de federale overheid op aan om toezicht te houden op de banken en te zorgen voor voldoende geldautomaten op gemeentelijk niveau.

Wordt dit probleem op tijd opgelost, of zullen de inwoners van Knokke-Heist en andere landelijke gebieden blijven lijden onder de ongelijke spreiding van geldautomaten? Blijf op de hoogte voor het laatste nieuws over dit onderwerp.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen